Mainos
Mainos

Lentoliikenteen lakonuhkaan etsitään ratkaisua

Mahdollinen työtaistelu vaikeuttaisi mm. pääsiäisen ajan liikennettä ja Lapin matkailuelinkeinoja.

Lentoliikennettä pääsiäisenä uhkaavaa lakkoa yritetään estää tänä iltana jatkuvissa neuvotteluissa.

Lentoemäntien ja stuerttien mahdollisen työtaistelun alkaminen ratkeaa huomenna, jos alan työehtosopimusta koskevista kiistoista ei siihen mennessä löydy sopua. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius pyrkii antamaan sovintoesityksen huomiseen iltapäivään mennessä.

SAK:lainen Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY ja työnantajia edustava Palvelualojen toimialaliitto ovat varautuneet antamaan vastauksensa iltakuudelta.

Jos lakko alkaa, se pysäyttää suuren osan lentoliikenteestä varhain lauantaiaamuna. Lakon piirissä ovat ainakin Finnairin, Blue1:n ja Air Finlandin lennot.

Keskeisimmät kiistakysymykset neuvotteluissa koskevat lentoyhtiöiden tavoittelemia kustannussäästöjä, joilla pyritään muuttamaan henkilöstön työ- ja lepoaikoja. Finnair on tavoitellut 15 prosentin kustannussäästöjä, jotka ammattiliiton mielestä johtavat käytännössä palkkojen alennuksiin.

Sovittelussa etsitään palkkakysymysten ohella myös ratkaisua, jolla matkustamohenkilöstön työehtosopimusta voitaisiin laajentaa koskemaan myös muiden yhtiöiden kuin Finnairin henkilöstöä.

Lakonuhkan oli alunperin määrä tulla voimaan 12. maaliskuuta, mutta työministeriö lykkäsi sen alkamista kahdella viikolla.

Mahdollinen työtaistelu aiheuttaisi vaikeuksia muun pääsiäismatkustamisen ohella etenkin Lapin matkailuelinkeinoille. VR:n mukaan myös junien paikkoja on enää vaikea saada.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 22.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme