Mainos
Mainos

Lentomatkustajien oikeudet paranevat

Uudella asetuksella pyritään parantamaan lentomatkustajien oikeuksia.

EU-maissa astuu torstaina 17.2. voimaan asetus, joka parantaa lentomatkustajien oikeuksia huomattavasti.

Miljoonat matkustajat kärsivät vuosittain Euroopassa lentojen ylibookkauksesta, pitkistä myöhästymisistä ja peruutuksista. Nyt EU on asettanut niin kovat sanktiot, että huonosti käyttäytyvien lentoyhtiöiden uskotaan ryhdistäytyvän.

Esimerkiksi jos matkustaja ei ylibookkauksen vuoksi mahdukaan lennolle, hän saa uuden lentolipun lisäksi, noin kaksinkertaisen määrän rahaa aiempaan nähden. Euroopan sisäisillä lennoilla korvaus saattaa näin olla jopa 400€.

Lentoyhtiöt - ja etenkin halpalentoyhtiöt - pitävät korvausta kovana. Lentoyhtiöiden mielestä uudessa EU-säännössä on kohtia, jotka ovat kansainvälisten sopimusten vastaisia.

EU:n uusi asetus määrää korvauksia myös, jos lento peruuntuu tai myöhästyy kunnolla. Lentoyhtiöt valittavat, että korvaukset ovat osin ankarammat kuin kansainvälisissä sopimuksissa.

Ne ovatkin vieneet asian EY-tuomioistuimeen. Päätöstä odottaessa EU keskittyy levittäämään matkustajille tietoa oikeuksista. Jatkossa odottamaan joutuville matkustajille on järjestettävä mm. pääsy puhelimeen, ja muutenkin heistä on huolehdittava. Monet lentoyhtiöthän tekevät näin jo nyt.

EU haluaisi ulottaa korvaukset koskemaan myös kansainvälistä rautatieliikennettä - ja ehkä myös laiva- ja linja-automatkoja.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme