Mainos
Mainos

Lentopelko saattaa kärjistyä perheen perustamisen yhteydessä

Kansainvälisten tutkimusten mukaan noin joka kolmas ihminen kokee lentämisen joko pelottavaksi tai jollain tavalla epämiellyttäväksi matkustusmuodoksi. Lentopelko saattaa kyteä lievänä nuoruudesta lähtien, mutta monesti se pahenee perheen perustamisvaiheessa - ensimmäisen lapsen syntymän yhteydessä, kertoo lähes 20 vuotta lentopelkoisia hoitanut ja tutkinut psykologi Paula Kinnunen.

Kinnusen mukaan ilmiötä tapaa niin lentomatkustajilta kuin lentohenkilökunnankin parista.

- Siihen liittyy usein monia pelkoja. Oma pieni lapsi on ehkä vieraan hoidossa lennon ajan satojen, jopa tuhansien kilometrien päässä, se tuntuu pelottavalta. Lisäksi huoli siitä, että mitä jos minulle käy jotain tällä korkeuksissa ja kuka huolehtii muista perheenjäsenistä, jos äidille tai isälle käy jotain.

Kyseessä on siis monien pelkojen aiheuttama ahdistus, joka helposti projisoidaan lentopeloksi.

Kinnunen kuitenkin muistuttaa, että lentohenkilökunnan keskuudessa lapsen syntymän jälkeen mahdollisesti ilmaantuva lentopelko katoaa nopeasti eikä sitä muutenkaan voi kutsua "klassiseksi" lentopeloksi.

Viitisen vuotta lentoemäntänä toimineen Sanna Niemen käytännönkokemukset vahvistavat psykologin näkemykset.

- Hyvin usein lentopelosta kärsivä kertoo, että pelko on ilmaantunut tai pahentunut ikääntyessä, siinä vaiheessa kun perustetaan perhe ja pariudutaan.

Myös Kinnunen muistuttaa, että aina ei tarvitse edes olla lapsia.

- Suuri osa lentopelkokursseille hakeutuvista on parisuhteessa eläviä, joko lapsettomia tai perheellisiä, aikuisia naisia ja miehiä.

Kinnusen mukaan myös lieväänkin pelkoon kannattaa puuttua ajoissa.

- Ennen kuin se pääsee esimerkiksi jonkun stressitilanteen vuoksi pahenemaan, Kinnunen sanoo.

Lentoemäntänä työskentelevän, nyt äitiyslomalla olevan Niemen mukaan pelosta kannattaa myös aina kertoa matkustamohenkilökunnalle.

- Se olisi ihan suotavaa, sillä näin lentopelkoista voidaan huomioida paremmin.

- Usein auttaa se, että juttelen pelkäävän kanssa aivan muista asioista, jolloin ajatukset kääntyvät muualle, Niemi summaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme