Mainos
Mainos

Lepakot ovat tuoneet luteet mökkiläisten riesaksi

Lepakot pääsevät rakennuksiin pienistäkin raoista tuoden mukanaan luteita eli lepakon loisia. Luteet imevät ihmisen verta, mutta eivät levitä tauteja.

Lepakot ovat tuoneet luteet taas suomalaisten riesaksi. Luteita eli lepakon loisia on tavattu viime vuosina Suomessa yhä enemmän erityisesti kesämökeillä, kertoo hyönteistutkija Lena Huldén Helsingin yliopistosta.

Rauhoitettu lepakko pääsee asumaan rakennuksiin pienistäkin raoista. Luteet puolestaan viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Lutikan huomaa hajusta ja jätöksistä, ja luteen asuttama kesämökki kannattaa jättää kylmäksi. Vaikeissa tapauksissa on käännyttävä myrkytysyritysten puoleen.

Lutikka imee ihmisen verta. Laajat tutkimukset eivät ole varmasti pystynet osoittamaan, että lude levittäisi tauteja. Purema ei ole kivulias, mutta joillekin ihmisille luteen sylki aiheuttaa allergisia reaktioita.

Luteet olivat Suomessa arkipäivää ennen sotia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme