Mainos
Mainos

Levävesien kalat syömäkelpoisia

Itämeressä elävien levien myrkyt eivät uusimman tutkimuksen mukaan juurikaan kerry kalojen syötäviin osiin. Siten esim. sinilevät eivät aiheuta merkittävää terveysriskiä, kun kaloja käytetään normaaliin tapaan ihmisravinnoksi. Filosofian lisensiaatti Vesa Sipiän tänään Åbo Akademissa tarkastettavassa väitöskirjassa on selvitetty Itämeressä esiintyvien levämyrkkyjen kertymistä kala- ja simpukkalajeihin. Näytteet on kerätty vuosina 1993-1999, ja joukossa on myös muutama hyvin paha levävuosi.

Tutkija haki myrkkyjä mm. kampeloista, turskista, silakoista, lohista ja kolmipiikeistä sekä sinisimpukoista ja itämerensimpukoista. Sipiän mukaan joistakin simpukoista ja kalojen maksoista löytyi hyvinkin suuria myrkkymääriä. Tuloksista käy kuitenkin ilmi, että kalojen lihakseen kertyy vain alhaisia myrkkymääriä. -Kalan tavallisen ravintokäytön ei näin ollen voida katsoa muodostavan merkittävää terveysriskiä ihmiselle, korostaa Sipiä. Hän korostaa pitävänsä itse erikoisesti kampelasta sekä lohesta ja syövänsä niitä edelleenkin hyvällä ruokahalulla ja turvallisin mielin.

Eteläisen Itämeren alueella syödään myös Itämeressä kasvavia simpukoita. Niiden nauttiminen saattaakin olla jo kyseenalaisempaa. Väittelijä sanoo, että hänen tutkimuksensa jälkeen levämyrkyistä jää ilmaan vielä monia tärkeitä ja mielenkiintoisia kysymyksiä. -Yksi asia on mm. se, että miten myrkyt vaikuttavat eläimissä, joita ruokitaan kaloilla tai kalasta valmistetuilla rehuilla. Eläimethän syövät kalasta myös maksan, jonne myrkyt ovat varastoituneet.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme