Mainos
Mainos

Leviltä löytyi lääkkeitä kriisinhallinnan koordinointiin

EU:n puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa käsiteltiin myös asevoimien supistuspaineita. Euroopan puolustusviraston mukaan asevoimien ylläpitokustannukset nousevat jyrkästi 20 vuodessa.

EU:n puolustusministerien kokoontuminen on päättynyt Kittilän Levillä tänään. Puolustusministeri Seppo Kääriäinen nosti kokouksen saavutusten joukkoon kriisinhallinnan siviili-sotilaskoordinaation eteenpäin viennin.

Kääriäisen mukaan Suomi on puheenjohtajamaana painottanut tilannekuvan kehittämistä sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan koordinoinnissa. Bosniassa tämä työ on tapahtunut hyvässä yhteistyössä EU:n ja paikallisten toimijoiden kesken.

Puolustusministeri arvioi, että siviili-sotilaskoordinaatio muodostaa tulevaisuudessa merkittävän osan kriisinhallintaa.

- Saksa lupasi tänään jatkaa tätä työtä omalla puheenjohtajakaudellaan, Kääriäinen kertoi kokouksen päätteeksi.

Armeijoissa supistuspaineita

Päätöspäivänä käsiteltiin myös Euroopan puolustusviraston EDA:n laatimaa asiakirjaa alan tulevaisuudennäkymistä. Raportissa suositetaan Euroopan maita supistamaan asevoimiaan ylläpitokustannusten jyrkän nousun vuoksi.

EDA:n raportin mukaan asevoimien ylläpitokustannukset nousevat jyrkästi 20 vuodessa, koska asevoimat joutuvat kilpailemaan yksityisen sektorin kanssa nuorista väestön ikääntyessä.

EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Javier Solana luonnehti raporttia varsin merkittäväksi. Hänen mukaansa kaikki ministerit saattoivat hyväksyä pitkän aikavälin vision.

- Kaikki unionin sektorit muuttuvat. Ei ole mitään syytä, miksi sotilas- ja turvallisuussektori ei muuttuisi, Solana huomauttaa. Hän piti raporttia tärkeänä myös alan teollisuuden näkökulmasta, sillä teollisuuden on tiedettävä, mitä riskejä ja tarpeita tulevaisuus on tuomassa.

Levillä olivat koolla puolustusministerit 17 unionimaasta. Kokous näkyi lomakeskuksessa ennen kaikkea joka paikassa seisoskelleina poliisi- ja sotilaspatrulleina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme