Mainos
Mainos

Levoton Tuhkimo lyö - mutta häntä voidaan auttaa

Levottomat Tuhkimot on kaksivuotinen projekti, jossa pyritään auttamaan väkivaltaisesti oirehtivia tyttöjä. Samalla on kerätty tutkimustietoa tyttöjen väkivallasta ilmiönä. Projektin tiimoilta julkaistaan tänään kirja, mutta sille on luvassa myös jatkoa.

Tähän mennessä noin 50 väkivaltaisesti oirehtivaa tyttöä on osallistunut Non Fighting Generationin ylläpitämään projektiin. Tytöt ovat valikoituneet mukaan enimmäkseen koulun tai sosiaalitoimen kautta. Projektissa mukana oleminen tarkoittaa esimerkiksi ryhmäkeskusteluja.

- Ryhmissä pyritään vaikuttamaan heidän maailmankuvaansa, eli käsitellään esimerkiksi arvoja ja asenteita sekä tunteita ja toimintatapoja. Sitä kautta yritetään puuttua väkivaltaiseen toimintaan, tutkija Eevastiina Gjerstad kertoo.

Väkivalta arkipäiväistynyt ilmiö

Projektin kuluessa on selvinnyt, että väkivalta ei näytä olevan vain syrjäytyneiden tyttöjen ongelma. Mukana olleet tytöt ovat niin sanottuja tavallisia nuoria. Gjerstad toteaakin, että tyttöjen väkivalta alkaa olla jossain mielessä arkipäiväistynyt ilmiö.

Tyttö turvautuu väkivaltaan yleensä tilanteessa, jossa kokee itseensä kohdistuvan jonkinlaista uhkaa. Nämä tilanteet ovat Gjerstadin mukaan usein monimutkaisia. Niihin voi liittyä sekä fyysistä väkivaltaa lyömisineen tai potkimisineen että henkistä väkivaltaa kuten alistamista.

Asenteet avainasemassa

Projektissa on tullut hyvin vahvasti esiin tyttöjen asenne väkivaltaa kohtaan. Tytöt esimerkiksi kokevat väkivallan poikia kohtaan oikeutettuna: poikia saa lyödä, mutta poika ei saa lyödä tyttöä missään tilanteessa. Yhtä lailla väkivalta nähdään oikeutettuna ratkaisuna vaikeassa tai pahassa tilanteessa.

Gjerstad muistuttaa, että väkivaltaisesti oirehtivia tyttöjä voidaan auttaa tilanteeseen puuttumalla. Aina ei tarvitse odottaa ammattiapua, vaan keskustelun voi käynnistää vanhempi tai opettaja. Keskustelulla sekä arvojen ja tunteiden pohtimisella pyrkimys on saada nuori itse ajattelemaan ja muuttamaan asennettaan. Tällöin toiminnan muutos lähtee itsestä, ja on usein pitkäkestoisempaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme