Mainos
Mainos

Libanoniin lähtevän YK-joukon koulutus alkaa Säkylässä

Libanoniin lähtevien rauhanturvaajien koulutus alkaa jo kuun lopussa, mutta joukkojen päivärahapäätös on vielä tekemättä.

Libanoniin lähtevistä suomalaisista rauhanturvajoukoista erikoishenkilöstön ja kuljettajien koulutus aloitetaan Säkylässä syyskuun lopussa. Pääjoukko astuu palvelukseen lokakuun alussa ja sen on määrä olla Libanonissa marraskuun alussa.

Varsinaisten tiedustelu- ja valmisteluosien on suunniteltu siirtyvän toimialueelleen lokakuun puolivälin jälkeen, ja pääjoukon marraskuun alkuun mennessä. Pääesikunnan mukaan tavoitteena on operatiivisen valmiuden saavuttaminen marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Puolustusvoimat keskittää YK-joukolle tarkoitetun materiaalin ja kaluston Porin prikaatiin syyskuun loppuun mennessä ja ajoneuvot maalataan YK:n väreihin. Osa kalustosta, kuten suojatut työkoneet ja raskaat maansiirtoautot, hankitaan puolustusvoimien ulkopuolelta.

Vakiintuneen työnjaon mukaisesti Säkylässä sijaitseva Porin prikaati vastaa uusien rauhanturvajoukkojen perustamisesta. Puolustusvoimien kansainvälinen keskus puolestaan huolehtii valmiin joukon ja sen materiaalin toimittamisesta operaatioalueelle.

- Meiltä löytyy uuden rauhanturvajoukon kouluttamisen ja varustamisen edellyttämä erityisosaaminen. Aiempaa kokemusta on kertynyt Kosovoon, Bosniaan ja Eritreaan lähetettyjen rauhanturvajoukkojen perustamisesta, toteaa Porin prikaatin komentaja, eversti Markku Nikkilä.

Päivärahoista vielä eripuraa

Libanoniin lähtevien suomalaisjoukkojen palvelussuhteen ehdoista pyritään saamaan selko viikon kuluessa. Tänään neuvotteluissa kävi ilmi, että suurimmat näkemyserot koskevat lähtijöille maksettavia päivärahoja.

Ammattijärjestöjen näkemys on, että päivärahan pitäisi olla ainakin alkuvaiheessa samaa tasoa kuin mitä nykyisellään maksetaan Afganistanissa, kertoo Upseeriliiton puheenjohtaja Harri Westerlund.

Pääesikunnan arvio on, että Libanonin Unifil-operaation riskit eivät merkittävästi poikkea normaalista kriisinhallintaoperaatiosta ja että Afganistan on Libanonia vaativampi kohde.

Peruspäiväraha kriisinhallintatehtävissä on 27,75 euroa. Kosovossa työskentelevillä päiväraha on 31,96 ja kaikkein vaarallisimmaksi katsotuissa paikoissa eli Afganistanissa ja Kongossa 52,75 euroa.

Kohteeseen liittyvien riskien lisäksi päivärahan määrittelyssä otetaan huomioon paikalliset olot eli esimerkiksi majoituksen taso ja mahdollisuudet yhteydenpitoon kotimaahan. Puolustusministeriön henkilöstöpäällikön Pasi Lankisen mukaan Libanon voisi alkuvaiheessa sijoittua johonkin Kosovon ja Afganistanin väliin.

Puolustusministeriön esityksen mukaan päivärahaa voitaisiin olojen kohentuessa arvioida uudelleen ja tiputtaa esimerkiksi Kosovon tasolle. Westerlundin mukaan tämä periaate sopii järjestöille.

Puolustusministeriö, pääesikunta ja henkilöstön edustajina Upseeriliitto, Päällystöliitto ja Sotilasammattiliitto keskustelivat päivärahojen lisäksi tehtävien vaativuusluokituksista ja lähtijöiden vakuutusturvasta.

Nopeaan ratkaisuun paimentaa se, että ensimmäiset suomalaiset lähtevät Libanoniin jo lokakuun puolivälissä. Suomi lähettää pioneerikomppanian raivaus- ja rakennustehtäviin.

Irlantilaisten kanssa samaan pataljoonaan

Kriisinhallintajoukon koulutus alkaa Säkylässä ensi tiistaina. Suomalaisjoukon kokonaisvahvuus on 212 henkilöä, joista 80 prosenttia on reserviläisiä ja loput puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa.

Ensimmäisenä palveluksensa aloittaa noin 70 kuljettajaa. Päällystön koulutus alkaa 5. lokakuuta ja pääjoukon seuraavana päivänä.

Porin prikaati luovuttaa valmiin joukon puolustusvoimien kansainväliselle keskukselle 16. lokakuuta. Tiedusteluosat siirtyvät toimialueelle 11. lokakuuta, valmisteluosat 19.-20. lokakuuta ja pääjoukko 31. lokakuuta.

Suomalainen kriisinhallintajoukko (SKJL/ UNIFIL II) on suunniteltu osaksi suomalais-irlantilaista pataljoonaa. Siihen kuuluu pioneerikomppania, yhdessä irlantilaisten kanssa perustettava esikunta sekä esikunta- ja huoltokomppania.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme