Mainos
Mainos

Lievä vilu parantaa älyllistä suorituskykyä

Tuoreen tutkimuksen mukaan lievä kylmäaltistus edesauttaa monimutkaisten älyllisten tehtävien ratkaisemista. Yksinkertaisten tehtävien suorituskyky sen sijaan heikkenee kylmässä jonkin verran.

Kylmyyden tunne voi parantaa psyykkistä toimintakykyä, sillä lievä kylmäaltistus parantaa älyllisten tehtävien ratkaisemista. Näin toteaa filosofian lisensiaatti Tiina Mäkinen väitöskirjassaan, joka tarkastetaan Oulun yliopistossa tänään. Mäkisen tutkimuksessa koehenkilöt ratkoivat laboratoriossa kevyesti puettuina erilaisia tehtäviä kymmenen asteen lämpötilassa.

- Monimutkaisten tehtävien suoristuskyky parani kylmässä. Koehenkilöiden tarkkuus oli parempi, ja he ratkaisivat tehtävänsä nopeammin. Tulos viittaa siihen, että lievä kylmyys parantaa vireystilaa ja ihmiset keskittyvät paremmin tehtäviinsä, sanoo Mäkinen.

Sen sijaan yksinkertaisiin tehtäviin kylmyydellä ei ollut suotuisaa vaikutusta.

- Näiden tehtävien suorittaminen heikkeni jonkin verran kylmässä. Yksinkertaisissa tehtävissä kylmän epämiellyttävyys tunki ajatusten väliin. Ihminen tiedosti kylmyyden, joten keskittyminen heikkeni ja he tekivät enemmän virheitä, toteaa Mäkinen.

Kylmyyden lisäämisellä on myös rajansa. Kun koehenkilöiden kylmäaltistusta lisättiin, myös monimutkaisten tehtävien ratkomisessa alkoi näkyä heikentymisen merkkejä.

Kylmä heikentää tasapainoa

Kylmyys vaikuttaa myös fyysiseen toimintakykyyn. Mäkisen tutkimus on ensimmäinen, joka todisti, että kylmä heikentää koko kehon tasapainoa.

- Tasapainon säätelyn heikkeneminen näkyi lisääntyneinä korjausliikkeinä. Ihmiset huojuivat enemmän seisoessaan. Ilmeisesti tasapainoa säätelevien aistinten sekä hermojen toiminta on muuttunut ja lihasten toiminta heikentynyt kylmässä, sanoo Mäkinen.

Mäkisen mukaan vanhuksilla sekä ihmisillä, joilla on hermoston tai lihaksiston toimintavajaus, on lisääntynyt riski kaatua kylmässä talvella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme