Mainos
Mainos

Light-juomasta löytyi liikaa bentseeniä

Liian paljon bentseeniä sisältävää Vip Solo Orange light -juomaa on päässyt markkinoille arviolta 20 000 litraa. Valmistaja on aloittanut tuote-erien poisvetämisen markkinoilta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran selvityksissä on löytynyt yhden valmistajan light-virvoitusjuomista liikaa bentseeniä.

Evira kartoitti tänä keväänä markkinoilla olevien juomien bentseenipitoisuuksia. Näytteitä oli kaikkiaan 56 ja ne otettiin pääkaupunkiseudun vähittäismyymälöistä.

Valtaosasta näytteitä bentseeniä ei löytynyt. Neljässä näytteessä pitoisuus ylitti sallitun rajan eli bentseeniä oli niissä yli 10 mikrogrammaa litrassa. Nämä tuotteet olivat kaikki Vip Juicemaker Oy:n valmistamia Vip Solo Orange light -nimisiä juomia.

Vip Juicemaker sai tiedon bentseeniarvojen ylityksestä kahden erän kohdalla 10. toukokuuta. Näiden erien parasta ennen päivämäärät ovat 21.8.2006 ja 2.10.2006. Sen jälkeen yhtiö lopetti laatupäällikkö Petri Hanhinevan mukaan välittömästi kaikki hedelmäpohjaisten light-virvoitusjuomien toimitukset.

- Sen jälkeen kaikki erät on toimitettu uusilla resepteillä, Hanhineva sanoo.

Yhtiö myös ilmoitti liian korkeista bentseeniarvoista kaupoille, jotta nämä vetäisivät tuotteet pois markkinoilta. Hanhineva arvioi, että liian korkeita bentseeniarvoja sisältäviä juomia on päässyt markkinoille noin 20 000 litraa. Näistä suurin osa on hänen mukaansa jo kuluttajilla.

Bentseeni on syöpää aiheuttava aine, jonka määrälle elintarvikkeissa ei ole raja-arvoa Euroopan unionin tai Suomen elintarvikelainsäädännössä. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut juomaveden bentseenille raja-arvoksi 10 mikrogrammaa litrassa.

Evira katsoo, että bentseenin pitoisuus elintarvikkeessa pitää olla niin alhainen kuin mahdollista. Evira on edellyttänyt, että Vip Juicemaker vetää pois myynnistä ne erät, joissa pitoisuus ylitti 10 mikrogramman rajan. Viraston mukaan valmistaja on aloittanut tuote-erien poisvetämisen markkinoilta.

Eri maissa tehtyjen tutkimusten perusteella on Eviran mukaan todettu, että bentseenin muodostumista juomissa näyttävät lisäävän muun muassa tuotteen korkea säilytyslämpötila, pitkä säilytysaika ja altistuminen valolle. Sen sijaan juoman sisältämä sokeri näyttää estävän bentseenin muodostumista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme