Mainos
Mainos

Lihalle ja kalalle yleiset säilytyssuositukset

Jatkossa esimerkiksi jauhelihan säilytysohje on kaupasta riippumatta seuraava: "säilytys +2C (max +4C). Uusien suositusten avulla lihan ja kalan kylmäketju säilytyslämpötilat pyritään saamaan alhaisemmiksi.

Liha- ja kalatuotteiden säilyvyysmerkinnöistä on laadittu yhteiset suositukset kaupan ja teollisuuden kesken.

Nykyään kaupan myyntialtaassa saattaa olla vierekkäin eri valmistajien samaa lihavalmistetta, joissa on eri merkintä tuotteen säilytyslämpötilasta. Jatkossa esimerkiksi jauhelihan säilytysohje on kaupasta riippumatta seuraava: "säilytys +2C (max +4C).

Suosituksessa määritellään myös se, miten säilytyslämpötila tulee pakkauksiin merkitä.

Yhteisillä suosituksilla pyritään siihen, että eri valmistajat asettavat tuotteidensa viimeiset käyttöpäivät samoin perustein. Tuoteryhmittäisiin myyntiaikoihin ei kuitenkaan mennä, vaan valmistaja määrittelee edelleen itse tuotteen viimeisen myyntipäivän. Näin ollen esimerkiksi jauhelihan säilyvyysaika voi edelleen vaihdella sen mukaan, kuka on tuotteen valmistaja.

Uusien suositusten avulla lihan ja kalan kylmäketju pyritään tekemään entistä aukottomammaksi ja säilytyslämpötilat alhaisemmiksi.

-Vaikka suosituslämpötilat ovat alemmat kuin lainsäädäntö vaatii, myyntiaikoja ei pidennetä nykyisestä, lupasi Tresko Fishin toimitusjohtaja Jarno Järvinen.

Yhtenevästä merkintätavasta on hyötyä myös kaupoille, jotka ovat tähän asti olleet pulassa tuotteiden sijoittelussa.

Päivittäistavarakauppa, Elintarviketeollisuusliitto ja Suomen Kalakauppiasliitto esittelivät uudet suosituksensa tänään Helsingissä.

Kylmäketjulla kositaan kuluttajia

Elintarviketeollisuus ei aio vastata EU:n laajenemiseen mukanaan tuomaan kilpailuun ensisijaisesti hintaa alentamalla, vaan laatua korostamalla. Laadun takeeksi alalle on kehitetty yhteisten säilytysstandardien lisäksi muun muassa hygieniatutkinto ja tuotteiden jäljitettävyyttä parannetaan jatkuvasti.

-Kuluttajien luottamuksen kautta kotimaisilla tuotteilla on kilpailuetu, tiivisti päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Osmo Laine.

Yhteisten suositusten ei pitäisi tuotteiden hintoja nostaa, sillä suositusten mukaiset lämpötilat ovat jo laajalti käytössä niin kaupoissa kuin kuljetuksissakin. Vaikka säilytysajoissa on nykyäänkin tietyt turvamarginaalit, joskus kaupassa saattaa olla syötäväksi kelpaamattomia tuotteita.

-Omiin aisteihin kannattaa aina luottaa. Jos tuote haisee tai näyttää pahalta, ei sitä kannata syödä, muistutti Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo.

Oman riskinsä tuotteiden säilyvyyteen tuo niiden säilytys kotona, sillä yleensä kotijääkaapit ovat monta astetta suosituksia lämpimämpiä. Teollisuus ja kaupat kuitenkin vakuuttavat, että säilytys kodin jääkaappilämpötiloissa on otettu huomioon viimeisiä myyntipäiviä määriteltäessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme