Mainos
Mainos

Lihan kotimaisuus nyt tärkeintä

Lihan kotimaisuus on kuluttajalle ensi kertaa tärkeämpää kuin sen hinta. Lihaa ostaessaan yli 40 prosenttia kuluttajista pitää tärkeimpänä ominaisuutena kotimaisuutta, hinta merkitsee eniten 35 prosentille kuluttajista.
Gallup Elintarviketieto keräsi viime marraskuussa näkemyksiä yli 800 henkilöltä, jotka olivat yli 15-vuotiaita.
Vastaava tutkimus on tehty vuodesta 1995 lähtien.

Liha-alan tiedotuksen toiminnanjohtaja Eeva Hannukainen arvelee, että julkisuuden tiedot eläintaudeista Suomen ulkopuolella vaikuttavat kuluttajien ostoskäyttäytymiseen. Kun tutkimus tehtiin, tuli Ranskasta ja Saksasta tietoja BSE:stä eli hullun lehmän taudista.

-Kyseessä saattaa olla heijastuma yleisestä pelosta, että ruoka voi olla ihmiselle epäterveellinen tai että ruuassa voi olla tekijöitä, jotka ovat haitaksi ihmiselle, hän pohtii. Hannukaisen mukaan kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut selvästi verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin lihan hinta meni aina selvästi muiden tekijöiden edelle.

Marraskuun haastatteluissa kotimaisuuden ja hinnan jälkeen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi mainittiin lihan laatu, tuoreus ja käyttötarkoitus. Myös tarjoukset ovat menettäneet merkitystään, viime vuonna niitä ei maininnut enää kukaan. Lihan hinta oli keskimääräistä tärkeämpi ostoperuste kaupunkilaisille ja varsinkin pääkaupunkiseudulla asuville sekä 25-44-vuotiaille.

Makkaran hinta tärkeää

Makkaraa

Hannukainen pitää kiinnostavana sitä, että makkaran suhteen samaa ostokäyttäytymisen muutosta ei ole tapahtunut kuin lihalle. Näin siitä huolimatta, että makkaran pääraaka-aine on liha. Makkaraa valitessaan suomalainen panee etusijoille edelleen hinnan, laadun, rasvaisuuden ja maun ennen kotimaisuutta. Makkaraa valitessaan vain alle 10 prosenttia kuluttajista asetti kotimaisuuden ratkaisevaksi asiaksi, kun hinta oli tärkeintä yli 20 prosentille kuluttajista.

-Makkaraa ei ilmeisesti koeta lihatuotteeksi samalla tavalla kuin lihaa, Hannukainen sanoo. Makkaran maku oli tärkeää varsinkin nuorille lapsettomille perheille sekä niille perheille, joiden lapset olivat alle kouluiän. Noin joka kymmenes vastaaja ilmoitti, ettei syö lainkaan lihaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme