Mainos
Mainos

Lihavuus lisää maksansiirtoja

Liikalihavuus vähentää maksan hyvinvointia, ja lisää maksansiirtojen tarvetta myös Suomessa.

Ylipainon lisäksi maksakirroosiriskiä kasvattaa väestön ikääntyminen. Tilanne on sama muissakin länsimaissa.

Hyksissä jo yli tuhat siirtoa

Yleisin syy maksansiirtoon Suomessa on edelleen immunologinen maksasairaus. Kaikki maamme maksansiirrot on valtakunnallisesti keskitetty Hyksiin. Vuosittain Hyksissä tehdään keskimäärin 50 - 60 maksansiirtoa, mutta tarve olisi tätä suurempi. Maksansiirtojonoissa on tällä hetkellä runsaat 10 potilasta.

- Elinluovuttajista on jatkuvasti pula, ja valitettavasti monella aivokuolleella elinluovuttajalla on rasvamaksa. Elinluovuttajien tunnistamisessa on ongelmia, ja nyt ollaan STM:n johdolla laatimassa kansallisia toimintaohjeita luovutussairaaloille, kertoo ylilääkäri Helena Isoniemi Hyksin Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikasta.


Maksansiirrot alkoivat Hyksissä ensimmäisenä Pohjoismaisena keskuksena joulukuussa 1982, ja tänä syksynä tehtiin tuhannes siieto.

Maksansiirtojen tulokset Suomessa ovat hyviä.  Noin 95 % 2000-luvulla maksansiirron saaneista on elossa vuoden kuluttua siirrosta, ja 80% kymmenen vuoden kuluttua siirrosta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme