Mainos
Mainos

Liiasta D-vitamiinista voi tulla myrkytysoireita

D-vitamiinissa yliannostuksen vaara on olemassa, jos käyttää monta eri vitamiinivalmistetta yhtä aikaa, sanoo terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen

Esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla käydään jatkuvasti kädenvääntöä D-vitamiinin ihannemäärästä. Nettisivuilla väitetään monien ottavan vitamiinia jopa sata mikrogrammaa päivässä. Tällaisiin määriinprofessori Suvi Virtasella on selkeä kanta: jyrkkä ei.

- Sata mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä on liikaa. Aikuisille enimmäismäärä päivässä on 50 mikrogrammaa, lapsille 25 mikrogrammaa, hän sanoo.

Virtasen mukaan D-vitamiinin liika-annostuksesta voi tulla myrkytysoireita, pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta. Myrkytystapauksia tulee hänen tietojensa mukaan kuitenkin hyvin harvoin.

- Liiasta D-vitamiinista veren kalsium-pitoisuus nousee. Äärimmilleen vietynä tämä voi vaurioittaa munuaisten toimintaa, sanoo Virtanen.

Normaaliruokavaliota noudattavalla ei ole vaara saada D-vitamiinista yliannostusta.

- Ruuan lisänä d-vitamiinia kannattaa ottaa vain yhdestä purkista, eli ei useita eri vitamiinipillereitä, jotka sisältävät D-vitamiinia, täsmentää Virtanen.

Muun muassa THL on ollut mukana antamassa tänään julkaistuja uusia D-vitamiini -suosituksia. D-vitamiinin määriin suosituksissa ei tullut muutoksia, ainoastaan lisävalmisteiden käyttösuosituksia yksinkertaistettiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme