Mainos
Mainos

Liikalihavuuden hoito leikkauksilla yleistymässä

Lihavuusleikkauksia tehdään julkisessa sairaanhoidossa arviolta yli kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Tänä vuonna noin 500:lle liikalihavuudesta ja sen liitännäissairauksista kärsivälle potilaalle tehdään mahalaukun pienennys- tai poistoleikkaus.

Leikkaus on yleensä nopea apu liikalihavuuden liitännäissairauksiin, kuten diabetekseen, mutta toipuminen saattaa viedä potilaalta vuosia. Siitä huolimatta leikkauksiin riittää halukkaita jonoksi asti.

- Kokemusten mukaan meillä Suomessa ainakin neljännekselle potilaista joudutaan tekemään uusi kirurginen toimenpide. Muu jälkihoito, kuten suolisto-oireet ynnä muut, vievät keskimäärin kolme vuotta ennen kuin ne ovat tasoittuneet, kertoo lihavuustutkija Aila Rissanen.

Lihavuusleikkaus maksaa kaikkiaan 4000 - 10 000 euroa.

- Kun oheissairaudet paranevat ja päästään eroon esimerkiksi insuliineista ja muista sokeritautilääkkeistä, niin potilaat kuluttavat vähemmän terveydenhuollon ja sairaanhuollon resursseja leikkauksen jälkeen. Sieltä saadaan tavallaan se taloudellinen hyöty, toteaa osastoylilääkäri Marja Leivonen Peijaksen sairaalasta.

Leivosen mukaan tavoite on, että tulevaisuudessa lihavuusleikkauksia tehtäisiin vuosittain noin 2000 ylipainosta kärsivälle potilaalle.

Toistaiseksi tietoa siitä, miten lihavuusleikkaukset vaikuttavat potilaisiin pitkällä aikavälillä, löytyy kuitenkin melko vähän. Lääkärit painottavatkin, että lihavuusleikkaus ei ole laihdutusleikkaus, vaan kirurginen apukeino potilaan omaan laihdutustyöhön silloin, kun perinteiset laihdutuskeinot eivät ole tuottaneet tulosta.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 12.04.2009)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot