Mainos

Liikalihavuus altistaa nuoria masennukselle

Liikalihavien nuorten masennuksen riski selittyy psykologisilla seikoilla. Aikuisiällä keskivartalolihavuus altistaa masennukselle.

Lihavalla nuorella on normaalipainoista ikätoveriaan suurempi riski kärsiä masennuksesta aikuisiässä, kertoo Lääketieteen lisensiaatti ja psykiatri Anne Hervan tänään Oulussa tarkastettava väitöskirja. Herva arvelee, että tutkimustulos selittyy psykologisilla seikoilla.

- Nuoruus on herkkä kehitysvaihe, jolloin ulkonäkökysymykset ovat tärkeitä. Lihavuus voi vaikuttaa mielialaan, ja lisäksi lihavuuden takia voidaan kiusata.

Hervan mukaan yleistyvään nnuorten lihomiseen pitäisi puuttua.

- Lihavuuden ehkäiseminen jo nuoruusiässä voisi vähentää masennuksen oireita myöhemmin. Lisäksi lihavuus on muutenkin terveysriski, Herva perustelee.

Keskivartalon kilot riskinä

Myös aikuisiässä masennusoireita esiintyy useammin lihavilla kuin normaalipainoisilla. Erityisesti miehillä keskivartalolihavuus on yhteydessä masennukseen. Naisilla ei tässä tutkimuksessa esiintynyt vastaavaa ilmiötä. Herva pitää tulosta mielenkiintoisena, sillä masennus on kaiken kaikkiaan yleisempää naisilla kuin miehillä.

Naisten kohdalla masennuksen riski kasvaa siinä tapauksessa, että hän on lihava sekä nuorena että aikuisena. Miehillä tätä yhteyttä ei puolestaan havaittu.

Herva pitää mahdollisena, että keskivartalolihavuuden ja masennuksen yhteys selittyisi biokemiallisella tekijällä.

- Keskivartalolihavuudesta kärsivän ihmisen kortisolipitoisuus on usein kohonnut, ja se on myös masennuksen yhteydessä monesti koholla, hän taustoittaa.

Aikuinen ihminen luokitellaan lihavaksi, jos hänen painoindeksinsä on yli 30. Ylipainoisilla aikuisilla painoindeksi on 25-29.

Tutkimuksessa on tarkasteltu Oulun ja Lapin läänissä vuonna 1966 syntynyttä ikäluokkaa. Tutkimus on tehty henkilöille, kun he ovat olleet 14- ja 31-vuotiaita. Nuoruusiän tutkimukseen osallistui hieman yli 11 000 henkilöä. Heistä lähes 9 000 oli mukana tutkimuksessa myös 31-vuotiaana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot