Mainos
Mainos

Liikanen: Emme ole taloudessa muun maailman armoilla

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen varoittaa suomalaisia tuudittautumasta Suomen talouden vahvuuksiin. Liikanen muistuttaa, että vaikka Suomen tilanne on parempi kuin kriisimailla, julkinen talous on pidettävä tiukasti kurissa.

Liikasen mukaan on tärkeää, että epävarmassa kansainvälisessä taloudellisessa tilanteessa Suomen talousasiat hoidetaan niin, että selviämme mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa.

- On syytä rakentaa sellaiset julkisen talouden tasapainotusohjelmat, jossa velan kasvu on hallinnassa ja alijäämistä päästään eroon. Silloin liikkumatila on suurempi. Julkisen talouden velkaantumisen pysäyttäminen on myös tasapainoisen talouden kannalta erittäin tärkeää.

Suomen Pankin pääjohtaja varoittaa Suomea nostamasta liikaa kustannuksia kilpailijamaihin verrattuna.

- Meidän pitää pitää kustannuksemme kurissa, koska olemme viennistä riippuvaisia. Lisääntyvän epävarmuuden aikana Suomessa on erityisen tärkeää pitää palkka- ja hintakehitys hallinnassa. On erittäin iso riski, jos kustannuksemme nousevat enemmän kuin kilpailijoidemme. Se näkyy heti heikentyneenä työllisyytenä.

Liikanen sanoo, että Suomi ei ole taloudessa muiden maiden armoilla, mutta on riippuvainen maailmantaloudesta.

- Suomen talouden kehitykseen vaikuttaa ratkaisevasti se, miten maailmantalous menee. Me olemme viennistä riippuvaisia ja se heijastuu kotimaahan. Myöskin se, miten kansainvälinen hintakehitys menee, vaikuttaa meihin.

Euroa ja euroaluetta on kritisoitu viime aikoina monelta taholta. Liikanen ei näe taloustilanteen ratkaisuna paluuta eurosta markka-aikaan. Hänen mukaansa euro valuuttana on ollut Suomelle hyvää aikaa.

- Se on ollut vakauden ja kasvun aikaa Suomelle.

(MTV3)

Katso Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen haastattelu: (Huomenta Suomi 5.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme