Mainos
Mainos

Liikanen: Suomen painoarvo EU:ssa ei ole laskenut

EU-komissaari Erkki Liikanen torjuu epäilyt, joiden mukaan Suomen painoarvo Euroopan Unionissa olisi vähentynyt jäsenyyytemme alkuvuosiin verrattuna. Tuorein esimerkki tästä on Liikasen mielestä komission nopea reagointi Stemnitsa-aluksen Suomessa aiheuttamaan huoleen.

Liikasen mielestä Unioni siis kuulee Suomen kulloisiakin murheita. Sitä komissaarin mielestä osoittaa sekin, että Suomen huoli Itämerellä viime päivinä hortoilleesta ympäristöriski Stemnitsasta sai EU-komission ottamaan toissapäivänä yhteyttä Venäjän viranomaisiin.

- Siitä ei ollut hetkenkään kysymystä, että jos Suomen hallitus tällaiseen puuttuu, että asia pitää käsitellä nopeasti ja vakavasti panna asia kuntoon, EU-komissaari Erkki Liikanen kertoo.

Keskustan kansaedustaja Esko Aho varoitti eilen suomalaisia kuvittelemasta liikoja vaikutusmahdollisuuksistamme EU:ssa. Hänestä Suomen jäsenyytensä alkuvuosina saama huomio oli tavanomaista uudelle tulokkaalle osoitettua kohteliaisuutta.

- Suomi ei ole mikään EU:n pikkujättiläinen. Meidän pitäisi uskoa nyt se tosiasia, että me olemme yksi EU:n jäsenmaista, me alamme olla myös vanha jäsenmaa, jonka intressejä ja etuja ei oteta sen vakavammain tai vähemmän vakavasti kuin minkään muun Suomen kokoisen jäsenmaan, Aho kertoo.

Unioni laajenee kymmeneen uuteen maahan vuonna 2004 ja Liikasesta on vielä liian varhaista ennakoida, miten Suomen ääni kuuluu tulevaisuuden 25-maisessa jäsenkartassa. - Paljon tietysti riippuu, mitä politiikkaa Suomi harrastaa ja miten nämä uudet hakijamaat tulevat ryhmittymään. Se on erittäin mielenkiintoinen kysymys, hän pohtii.

Uudet jäsenet ovat joko nykyisiä tai tulevia Nato-maita. - Se on vaan tosiasia, että Nato-jäsenten osuus EU:n jäsenmaissa kasvaa. Se on asia, jota olisi ollut vaikea kuvitella viisi - kuusi vuotta sitten, Liikanen heittää.

Liikanen ei kuitenkaan lähde pohtimaan, voisiko tuolla tosiasialla perustella myös Suomen jäsenyyttä puolustusliitossa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme