Mainos
Mainos

Liikelaitokset joutuvat hallituksen syyniin

EU-komission käsittelyssä on muun muassa luotsausliikelaitos Finnpilotin asema markkinoilla.

Valtion liikelaitokset joutuvat hallituksen syyniin EU-komission äskettäisen Destia-päätöksen takia. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tänään teettää selvityksen, sopiiko valtion liikelaitosmalli EU:n sisämarkkinasääntöihin.

EU-komissio päätti joulukuussa, että urakoista kilpailevan Destian eli entisen Tieliikelaitoksen konkurssisuoja ja poikkeava verokohtelu vääristivät markkinoita.

Destia muuttui osakeyhtiöksi tämän vuoden alussa, joten se on nyt selvitysten ulkopuolella. Teitä rakentava ja kunnostava yhtiö kilpailee avoimilla markkinoilla yksityisten yhtiöiden kanssa.

Valtion liikelaitoksia ovat Finavia, Metsähallitus, Senaatti-kiinteistöt, luotsausliikelaitos Finnpilot ja varustamoliikelaitos Finstaship.

Ilmailulaitos Finavia harkitsee siirtymistä liikelaitoksesta osakeyhtiöksi Destian mallin mukaisesti. Asiaa koskeva valmistelu on jo käynnistetty ja muutos voisi tapahtua muutamassa vuodessa.

- Toiminnallisesti mikään ei muuttuisi. Asiakkaille ja lentomatkustajille tarjottaisiin edelleen mahdollisimman hyvä palvelu, sanoo Finavian pääjohtaja Samuli Haapasalo.

Haapasalon mukaan kilpailun laajeneminen myös lentokenttätoiminnoissa on myönteinen ja kehitykseen kuuluva asia. Hänen mielestään esimerkiksi lentoturvallisuus ei vaarannu kasvavan kilpailun takia.

Metsähallitus ei kilpaile

Valtion maita ja vesiä hoitava Metsähallitus pitää yhtiöittämistä itselleen sopimattomana. Se ei näe, mitä hyötyä osakeyhtiömuoto sille toisi.

- Myymme puuta valtion metsistä, mutta toimintamme ei vaikuta yksityisten metsänomistajien kauppoihin, viestintäjohtaja Juha Mäkinen sanoo.

Metsähallitus teki viime vuonna huipputuloksen. Puusta maksettavan hyvän hinnan vuoksi se teki 300 miljoonan euron liikevaihdon ja yli sata miljoonaa euroa voittoa.

Voitot tuloutetaan 95-prosenttisesti valtiolle. Metsähallitus-konsernin sisällä on osakeyhtiöitä, mutta myös esimerkiksi Luontopalvelut-yksikkö, joka saa rahoituksensa valtion budjetista.

- Täsmälleen samoilla hehtaareilla tuotetaan puukauppojen ohella virkistystä kansalaisille. Lakisääteisten palvelujen tuottamisen takia jäi viime vuonna noin 50 miljoonaa euroa voittoa tulematta.

Metsähallituksen mukaan budjettirahoitettua palvelutuotantoa ja liiketoiminnallista osaa talousmetsien hoidosta ei voi pirstoa hallinnollisesti erilleen.

Muissa EU-maissa käytännöt vaihtelevat. Esimerkiksi Virossa ja Saksan Baijerissa toimii liikelaitosmalli. Ruotsi on jakanut tehtävät kahtia virastoon ja osakeyhtiöön.

Turvallisuus tärkeää luotsauksessa

EU-komission käsittelyssä on myös luotsausliikelaitos Finnpilotin asema markkinoilla. Luotsausliikelaitos vastustaa jyrkästi ajatusta kilpailun lisäämisestä merenkulkupalveluiden tuottamisessa.

- Kilpailun avaaminen luotsaustoimintaan ei ole järkevää, jos se ei palvele turvallisuuden edistämistä alalla, enkä usko niin käyvän, kommentoi toimitusjohtaja Matti Pajula.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme