Mainos

Liikennemelu voi aiheuttaa yllättäviä sairauksia

Jatkuva altistuminen liialliselle liikennemelulle voi sairastuttaa mielen ja kehon, sanoo erikoistutkija Timo Lanki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

Haitallisena pidetyn yli 55 desibelin liikennemelusta kärsii jo noin puoli miljoona suomalaista. Liiikenneviraston arvion mukaan liian kovalle liikennemelulle altistuvien suomalaisten määrä kasvaa noin kaksi prosenttia vuodessa.

Korkeilla melutasoilla on kansainvälisissä tutkimuksissa havaittu olevan yhteyksiä esimerkiksi mielenterveyshäiriöihin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Yksiselitteistä näyttöä yhteydestä ei vielä ole, mutta tänä keväänä THL tekee aiheesta tarkempaa tutkimusta.

Ihminen voi sairastua vakavasti, jos hän on kärsinyt pitkään melun aiheuttamista lievemmistä haitoista. Jatkuva melu koetaan usein hyvin kiusallisena, ja se saattaa häiritä arkisia toimia. On myös tavallista, että melualueella asuvat ihmiset kärsivät enemmän tai vähemmän vakavista unihäiriöistä.

– Kaikki haitat ovat ihan varmasti todellisia, mutta on vielä epäselvää, millä melutasoilla vaikutukset alkavat, Lanki sanoo.

Torjuntaan ei ole rahaa

Liikennemelun torjuntaan ei ole olemassa minkäänlaisia määrärahoja. Valtio huolehtii meluntorjunnasta vain uusilla teillä, mutta rahaa ei löydy vanhojen ongelmien korjaamiseen.

Anders H. H. Jansson Liikennevirastosta toivoo, että tilannetta parannettaisiin lakimuutoksella. Esimerkiksi Norjassa tiehallinto on velvoitettu maksamaan meluntorjunnasta aiheutuvat kustannukset, ja äänekkäille nastarenkaille on asetettu lisävero.

– Tällä hetkellä kunnilla ei ole mitään välineitä asian hoitamiseen. Ihanteellista olisi, että tienpitäjä ja asukkaat järjestäisivät yhdessä meluntorjunnan. Asukkailla voisi olla joku oma osuus, mutta tienpitäjä tulisi mukaan riittävän hyvällä rahoituksella, Jansson ehdottaa.

THL:n Lanki kertoo, että meluhaitat ovat nyt suosittu tutkimuskohde. Hän toivoo uusien tutkimusten herättävän poliitikot ymmärtämään meluhaittojen vakavuuden.

– Mitä mittavampia rahallisia menetyksiä sairaudet aiheuttavat, sitä enemmän kannattaa laittaa rahaa meluntorjuntaan, jotta jää voiton puolelle, Lanki sanoo.

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot