Mainos

Liikennemelu voi lisätä sydäntautikuolleisuutta

Jo noin puoli miljoonaa suomalaista altistuu Liikenneviraston mukaan liian kovalle liikennemelulle. Asiasta kertovat Liikenneviraston ja ympäristöministeriön asiantuntijat.

Yhä useampi asuu desibelisuositukset ylittävällä alueella, koska liikenteen määrä kasvaa ja asutus tiivistyy.

Liikennemelulle altistumisen uskotaan heikentävän terveyttä. Tutkimukset osoittavat, että melu voi aiheuttaa kuulovaurioita, nostaa verenpainetta ja häiritä unta.

Ylitarkastaja Anders HH Jansson Liikennevirastosta kertoo melun olevan jopa hengenvaarallista:

- Tavanomainen haitta on, että siitä häiriintyy, esimerkiksi keskustelu katkeaa tai läksyjen luku heikkenee. Viime aikaisten tulosten mukaan melun lisääntymisellä voi olla seurauksena jopa sydäntautikuolleisuutta.

Usein liikennemelu on ongelmana kaupunkien sisääntuloväylien varsilla ja suurten valtateiden tuntumassa. Janssonin mukaan monet nykykeinot, kuten meluvallit ovat kuitenkin melko tehottomia melun torjunnassa.

Janssonin mielestä asuinrakennusten energiansäästö ja meluntorjunta voitaisiin yhdistää.

- Meillä on rakenteiden kehittämisessä talopuolella moniakin energiaan liittyviä juttuja, jotka tulevat joka tapauksessa mukaan. Valtaos niistä parantaa melunsuojausta. Järkevästi suunnitellun energiaparannuksen pitäisi samanaikaisesti tuoda huomattavaa meluntorjuntaparannusta.

Ongelmana puuttelliset resurssit

Yhä äänekkäämmästä melusta huolimatta torjunta junnaa rahapulassa.

- Kun rahoja pitää sijoittaa liikenteeseen, on aina jokin muu asia tärkeämpi, ylitarkastaja Jansson sanoo.

Liikenneviraston asiantuntijan mukaan monet nykykeinot, kuten meluvallit ovat kuitenkin melko tehottomia.

Liikenneviraston ylitarkastajan Anders HH Janssonin mukaan asuinrakennusten energiansäästö ja meluntorjunta voitaisiin yhdistää.

Myös ympäristöneuvos Ari Saarinen ympäristöministeriöstä kertoo, että liikennemelu on osin paitsiossa. Uusissa tiehankkeissa varataan rahaa meluntorjuntaan, mutta Saarisen mukaan vanhoille tienpätkille sitä ei liikene.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan vuoteen 2020 mennessä yli 55 desibelin melualueilla asuvien määrän pitäisi olla viidenneksen pienempi kuin vuonna 2003.

Jansson ei usko, että nykyresursseilla päästään tavoitteeseen. Saarisen mukaan nyt pohditaankin, tarvitseeko toimenpidesuunnitelmaa tarkistaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot