Mainos
Mainos

Liikenteen väistämisvelvollisuudet muuttuvat

Kevyttä liikennettä, lähinnä pyöräilijöitä, sitoo kesäkuun alusta lukien uusi väistämisvelvollisuus: polkupyöräilijän ja mopoilijankin täytyy pyörätien ja ajoradan samanarvoisessa risteyksessä väistää muuta ajoneuvoliikennettä.

Kesäkuun alussa tulee voimaan myös taajamiin kaikille moottoriajoneuvoille, myös mopoille ajovalojen käyttöpakko. Kesän alkaessa eivät bussipysäkiltä lähtevät bussit enää saa ajaa useamman kaistan yli muun ajoneuvoliikenteen eteen. Pysäkiltä lähtevän bussin väistämisvelvollisuus koskee kesäkuun alusta lähtien enää vain pysäkin viereisellä kaistalla ajavia.

Sekä liikenneministeriö että Liikenneturva uskovat näiden liikennesääntömuutosten vähentävän edelleen liikenneturmia. Liikennetutkijat uskovat, että jos väistämisvelvollisuus saadaan iskostumaan niin pyöräilijöiden kuin autoilijoidenkin selkäytimeen, vakavat pyöräilyonnettomuudet vähenevät.

Ajoradalla entiset säännöt

Jos pyörätietä ei ole ja pyöräilijä käyttää ajorataa, mikään ei muutu eli vasemmalta tuleva väistää oikealta tulevaa, ellei kärkikolmio tai stop-merkki muuta määrää. Pihakadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta alueelta tulevan ajoneuvon on kuitenkin väistettävä myös pyörätieliikennettä.

Kääntyvän ajoneuvon puolestaan on edelleen väistettävä risteävää tietä ylittävää pyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa.

Jatkossa mopolla ajo pyörätiellä on sallittua vain, jos pyörätien merkissä on lisäkilpi "Sallittu mopoille". Uuteen tieliikennelakiin on lisätty myös määritelmä pyöräkaistasta, joka on tarkoitettu sekä pyöräilijöille että mopoilijoille. Pyöräkaista on erotettu muusta ajoradasta yhtenäisellä sulkuviivalla tai katkoviivalla. Pyöräkaistalla ajaviin sovelletaan samoja väistämissääntöjä kuin ajoradalla ajaviin.

Liikenneministeriö on aloittanut näihin lainmuutoksiin liittyvän tiedotuskampanjan "Riskittä risteyksessä". Väistämissääntöjä selvittäviä esitteitä pannaan jakoon Suomen postikonttoreihin. Alueellisesta tiedottamisesta mm. oppilaitoksille huolehtivat Liikenneturva ja poliisi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme