Mainos
Mainos

Liikkumattomuus lentokoneessa lisää laskimotukoksen riskiä

Ikä lisää sinänsä harvinaisten laskimotukosten riskiä. Asiantuntijan mukaan riski kaksin- tai kolminkertaistuu, kun matkailija täyttää 40 vuotta.

Jalan jomotus ja turvotus lentomatkan jälkeen voivat olla merkki laskimotukoksesta. Myös hengenahdistus ja outo väsyminen saattavat vihjata etenevästä laskimotukoksesta. Näissä tapauksissa apua on haettava lääkäristä.

Lentomatkailu lisääntyminen kasvattaa myös laskimotukosten määrää. Vuonna 2026 lentomatkailu on kolminkertaistunut nykytasosta.

- Laskimotukoksen riski kasvaa yli neljä tuntia kestävillä lennoilla. Tukosvaara jatkuu pari viikkoakin pitkän matkan jälkeen. Huonolla tuurilla tila voi kroonistua, hyvällä tuurilla elimistö hoitaa pikkutukoksen itsestäänkin, Meilahden sairaalan osastonylilääkäri Riitta Lassila sanoi.

Hyytymishäiriöyksikössä, hematologian klinikalla ja HUSLABissa työskentelevä Lassila puhui Lääkäripäivillä Helsingissä tänään.

Keuhkoveritulppa voi olla vaarallinen

Ikä lisää laskimotukosten riskiä. Lassilan mukaan riski kaksin- tai kolminkertaistuu, kun matkailija täyttää 40 vuotta.

Lassila painottaa, että laskimotukos on harvinainen. Laskimotukos voi olla joko jaloissa tai keuhkovaltimoissa. Esimerkiksi keuhkoveritulppa voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen. Se voi myös uusia. Keuhkoveritulppaan kuolee yksi lentomatkailija kahta miljoonaa lentomatkaa kohden.

- Lomailijaa saati työmatkailijaa harvinaisuus ei lohduta, jos matka päättyy sairaalahoitoon hengenahdistuksen tai jalan turvotuksen ja kivun vuoksi, Lassila kuvaili.

Itse voi tehdä paljon

Lentomatkailija voi välttää laskimotuloksen omatoimisuudellaan. Matkailijan kannattaa juoda paljon vettä, käyttää lentosukkia, kävellä lentokoneen käytävällä ja jumpata jalkoja. Alkoholia kannattaa nauttia vain kohtuullisesti, koska se kuivattaa elimistöä.

- Vettä pitäisi juoda paljon, kaksi litraa kymmenen tunnin lennon aikana, Lassila kuvaili.

Myös pissalla kannattaa käydä, vaikka ei olisi pakko. Istuessa täyttyvä virtsarakko voi estää veren virtaamisen jalkoihin, mikä edesauttaa laskimotukoksen syntyä.

Laskimotukosvaara kasvaa, jos matkailija on ylipainoinen, käyttää hormonihoitoja, on raskaana tai synnytyksestä on alle kuusi viikkoa.

Lentokoneissa on matala ilmanpaine, kuiva ilma ja ahtaat penkit. Sekä pitkät että lyhyet ihmiset puutuvat helposti ahtaissa penkeissä, ja jalkojen verenkierto häiriintyy.

Myös sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä, vähän aikaa sitten tehty leikkaus tai kipsin laitto sekä suonikohjut kasvattavat laskimotukosriskiä. Tukosvaaraa voi ehkäistä lääkkeillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme