Mainos

Liikkuva poliisi: Piittaamattomuus kasvussa

Liikkuva poliisi varoittaa piittaamattomuuden lisääntyneen liikenteessä, kun valvontaa on supistettu. Jo vuosia on rahavajeen vuoksi jouduttu pitämään noin sata poliisin virkaa täyttämättömänä.

Liikennerikokseen syyllistyvän riski joutua kiinnin pudonnut kymmenessä vuodessa puoleen. Samalla piittaamattomien kuljettajien aiheuttamien turmien osuus liikennekuolemista on kolminkertaistunut.

Viime vuoden toimintakertomuksesta ilmenee, että liikkuva poliisi on suoriutunut lisääntyneistä tehtävistä toistaiseksi, mutta toiminnan tuottavuus, taloudellisuus ja laatu ovat heikentyneet. Vielä kaksi vuotta sitten liikenneturvallisuustyön tuottavuus ja taloudellisuus olivat erinomaisia.

Liikennekuolemien määrä on vähentämisyrityksistä huolimatta samalla tasolla kuin viime vuosikymmenen puolivälissä. Viime vuonna jalankulkijoiden kuolemat vähenivät, mutta henkilöautoissa kuolleiden määrä kasvoi vastaavasti. Moottoripyöräilijöiden kuolemat peräti kaksinkertaistuivat. Vaikka puolet liikkuvan poliisin poliisimiesten työajasta käytettiin liikennevalvontaan, ei määrällistä tavoitetta saavutettu.

Liikennevalvonnan suoritteiden määrä onkin kääntynyt laskuun. Esimerkiksi sakkoja, rikesakkoja ja kirjallisia huomautuksia kirjoitettiin lähes kymmenentuhatta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rattijuoppojen määrän arvioidaan nousseen 14:stä 18:aan 10 000 kuljettajaa kohti. Myös kiinnijääneiden rattijuoppojen määrä kasvoi.

Liikennekäyttäytymisen ei uskota kehittyvän haluttuun suuntaan. Liikkuvan poliisin mukaan tavoitetta alle 250 liikennekuolemasta vuodessa joudutaan jälleen lykkäämään monella vuodella, jollei poliisin panostusta liikennevalvontaan nosteta viipymättä. Toimenpiteinä ehdotetaan muun muassa poliisivajeen poistamista sekä paikallispoliisin liikennevalvonnan kaksinkertaistamista. Valvonnan lisääntymisen arvioidaan paitsi kasvattavan tuloja, myös vähentävän onnettomuuksista yhteiskunnalle aiheutuvia kuluja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot