Mainos
Mainos

Liikuttunut ja pettynyt Katainen: Kanerva petti lupauksensa

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi tiedotustilaisuudessa, mitkä olivat perimmäiset syyt ulkoministeri Ilkka Kanervan erottamiseen. Katainen muistutti tiedotustilaisuuden alussa, että koko kohu on ollut inhimillinen koettelemus Kanervalle itselleen.

Katainen kertoi käyneensä muutamien läheisten työtovereidensa kanssa viime keväänä ministerilistaa. Kanervan kohdalla oli keskusteltu ministerin värikkäästä menneisyydestä. Katainen sanoi, että hän halusi kuitenkin luottaa Kanervaan kaikesta huolimatta. Ulkoministeri oli myös luvannut olla luottamuksen arvoinen. Katainen kertoi keskustelleensa Kanervan kanssa siitä, että myöskään yksityiselämässä ei pitäisi aiheuttaa häpeää tukijoille eikä puolueille. Kanerva ei pystynyt lupaustaan pitämään.

Luottamuspula

Katainen sanoi tehneensä ratkaisunsa rauhallisen ja perusteellisen harkinnan jälkeen. Hän sanoi käyneensä Kanervan kanssa perusteellisen keskustelun ulkoministerin käytöksestä. Kataisen mukaan mikään yksittäinen asia ei lopulta ratkaissut kysymystä, vaan tilanteesta syntynyt kokonaiskuva.

Kataisen mukaan Kanerva osoitti yksityiselämässä harkintakyvyn puutetta, petti antamansa lupaukset ja aiheutti hämmennystä ympärillään. Tästä jäi kokoomusjohtajan mukaan jäljelle kuva, jonka perusteella Kanervan toimintakyky oli ratkaisevasti heikentynyt. Kataisen mukaan ministerillä on oltava tehtäviä hoitaessaan täysi luottamus, jota Kanerva ei enää nauttinut.

Kataisen mukaan hän ei enää voinut antaa Ilkka Kanervalle ns. viimeistä mahdollisuutta.

- Jos olisin antanut Kanervalle viimeisen mahdollisuuden taas kerran, ei täyttä luottamusta olisi ollut. Olisimme saattaneet joutua tilanteeseen, jossa Kanerva olisi ollut saalistuksen ja jahdin kohde. Sitten olisimme joutuneet selittelemään ja arvioimaan, onko ulkoministerin ura nyt tässä katkolla, Katainen kertoi.

Kataisen mielestä asialla olisi saattanut olla kielteisiä vaikutuksia myös hallitustyöhön. Henkilökohtaisesti Katainen sanoi antaneensa Kanervalle anteeksi. Luottamus on kuitenkin jo johtajan mielestä mennyt, vaikka kyseessä oli erittäin hyvin tehtäviään hoitanut ministeri.

- Mediamylläkkäkin vaikeutti päätöksen tekoa. Minua tullaan syyttämään taipumisesta lehdistön tai median paineen alla. Ei kyse ole kuitenkaan siitä. Päätös oli tehty ennen kuin viimeinen tekstiviesti julki, viestien sisällöllä ei ollut vaikutusta päätökseeni, Katainen sanoi.

Katainen kieltäytyi kommentoimasta tiedotustilaisuudessa Kanervan reaktioita, kun hänelle kerrottiin ministerintehtävien päättymisestä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme