Mainos
Mainos

Liito-orava kuumensi eduskunnan tunteita: "Vihreiden epäjumala, poliittinen eläin"

Liito-orava kirvoitti eduskunnalta kymmeniä puheenvuoroja eduskunnan täysistunnossa, jossa käsiteltiin liito-oravan erityissuojelun hölläämistä.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Satu Hassi ja perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen olivat täysin eri mieltä siitä, kuinka tiukasti liito-oravaa pitäisi jatkossa suojella.

Hakkarainen muun muassa mainitsi liito-oravan olevan mörkö, joka on syönyt hänen pihapiirissään lintujen munia.

– Liito-orava on todellinen vihreitten epäjumala jos näin sanoisin, totesi Hakkarainen.

Hallitus on ehdottanut, että Suomessa luovuttaisiin viranomaismenettelystä, jolla liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen rajaaminen nykyään merkitään. Perusteluna muun muassa se, että käytäntö kuormittaa liikaa ely-keskusten työtä. 

Kansanedustaja Satu Hassi ei usko, että ely-keskusten työmäärä pienenisi merkintävelvollisuudesta luopumalla, sillä hänen mukaansa ely-keskuksia kuormittaisi jatkossa metsänomistajien neuvominen, sillä laissa säilyisi edelleen kielto hävittää liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja.

– Neuvontatyö lisääntyisi ely-keskuksissa, joten säästövaikutukset olisivat kyseenalaisia, sanoi Hassi.

Hassi myös muistutti, että liito-oravakanta on pienentynyt Suomessa viime aikoina.

Edustajien puhe siirtyi pikku hiljaa liito-oravista metsäpeuroihin, kun muun muassa keskustan edustaja Hannu Hoskonen ihmetteli, miksi vihreät eivät käytä yhtä paljon paukkuja metsäpeuran suojelemiseksi.

– Liito-oravia on tälläkin hetkellä satoja tuhansia Suomessa, ei se ole oikeasti uhanalainen laji. Liito-orava on vain valjastettu poliittiseksi keinoksi rajoittaa elinkeinoelämää. Metsäpeura on oikeasti uhanalainen, mutta ei sitä haluta suojella samalla tavalla kuin liito-oravaa, ihmetteli Hoskonen.

Keskustelun loppupuolella vihreiden kansanedustaja Touko Aalto sanoi olevansa tyytyväinen, että kansanedustajat eivät laadi uhanalaisten eläinten listaa.

– Jos tämän keskustelun pohjalta lähdettäisiin tekemään uusia listauksia uhanalaisista lajeista, niin varmaan sieltä edustaja Hakkarainenkin löytyisi uhanalaisten eliöiden listalta, totesi Aalto.

Ympäristöhallinnon nettisivujen mukaan liito-oravan kanta on pienentynyt 1900-luvun puolivälistä lähtien ja vuonna 2006 naaraita arvioitiin olevan noin 143 000.

Eduskunta äänestää lakiesityksestä loppuviikosta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot