Mainos
Mainos

Liitot: Sopu syntyi perälautaa korjailemalla

Teknologiateollisuuden lakon osapuolet hyväksyivät illansuussa valtakunnansovittelijan sovintoesityksen, näin saatiin aikaan kaksivuotinen sopimus. Valtakunnansovittelija Esa Lonka kiteytti sopimuksen punaisen langan.

- Perälautaa hieman korjailtiin tässä toisessa sovintoesityksessä, ja ratkaisu löytyi siitä, Lonka sanoi.

Perälaudan korjailu tarkoittaa sitä, että paikallisesti jaettavat erät maksetaan yleiskorotuksena, jos niiden jaosta ei päästä sopuun.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on kaikesta huolimatta tyytyväinen.

- Sopimus tuo nyt kaikille työehtosopimuksen piirissä oleville samanlaisen vähimmäisansion kehityksen, kun paperiin saatiin selkeä yleiskorotusperälauta.

- Ei tätä nyt helpoksi voi sanoa. Kyllä meidän hallitus keskusteli pitkään tästä asiasta, lopulta löydettiin yksimielinen ratkaisu.

Työpaikoilla on määrä aloittaa välittömästi neuvottelut palkankorotusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutuksesta.

- Tärkeää kuitenkin on, että työpaikoilla keskustellaan palkankorotuksen kohdentamisesta palkkausjärjestelmän mukaisesti, Rinne sanoo.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko oli hyvillään siitä, että lakko jäi lyhyeksi ja sopu löytyi nopeasti. Hän piti hintaa kuitenkin varsin kalliina.

Metalliliiton mukaan päätös sovintoesityksen hyväksymisestä syntyi valtuustossa siten, että kukaan ei esittänyt sovun kaatamista. Kolmelle sopimusta arvosteleelle valtuutetulle jätettiin kuitenkin mahdollisuus jättää eriävä mielipiteensä valtuuston päätökseen.

Kun myös Teknologiateollisuus päätti osaltaan hyväksyä valtakunnansovittelijan esityksen, Metalliliitto päätti lopettaa viime perjantaina alkaneen lakon. Samoin alalla voimassa oleva ylityökielto perutaan.

Lakko ja ylityökielto päättyvät heti. Töihin on kuitenkin palattava viimeistään keskiviikkona kello 14.

(MTV3-STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Kymmenen uutiset 24.10.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme