Mainos
Mainos

Liitto: Lastensuojelussa liikaa alueellisia eroja – ennaltaehkäisy ei toimi

Lastensuojelussa on Suomessa liikaa alueellisia ja paikallisia eroja, arvioidaan Lastensuojelun keskusliitosta.

Toinen keskeinen ongelma on, että suojelu painottuu korjaaviin toimiin eli ongelmiin reagointiin, kun pitäisi päästä ennaltaehkäisyyn.

– Nyt lastensuojelu ei toteudu lapsen näkökulmasta samalla tavalla eri puolilla Suomea. Merkittäviä alueellisia eroja on sekä resursseissa että siinä, miten lastensuojelu järjestetään, painottaa liiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.

Keskusliitto on hänen mukaansa tuonut esiin vaihtoehdon, jossa lastensuojelun rahoitus muutettaisiin korvamerkityksi. Se tarkoittaisi, että lastensuojeluun tarkoitettu rahoitus olisi käytettävä juuri siihen.

Nyt osa kunnista siirtää lastensuojelun rahoja muihin kohteisiin.

– Lastensuojelusta ei ole tullut 2000-luvulla missään vaiheessa poliittisesti riittävän mielenkiintoista, jotta olisi päästy todella eteenpäin, Heinonen moittii.

Lastensuojelun keskusliitto on huolissaan myös siitä, minkä verran alan työntekijöillä kunnissa on mahdollisuus päästä täydennyskoulutukseen ja työn ohjaukseen.

– Ne olisivat tärkeitä ammattitaidon ylläpidossa.

Heinonen on niin ikään sitä mieltä, että pelkkä lastensuojelu ei riitä ratkaisuksi lapsiin liittyviin perheongelmiin.

– Palvelujärjestelmä pitäisi saada kokonaisvaltaisemmaksi. Nyt se on hyvin pirstaleinen, eri palveluja ei kyetä välttämättä sovittamaan yhteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme