Mainos
Mainos

Lindén huolissaan Veikkauksen rahojen tulevaisuudesta

Kulttuuriministeri Suvi Lindén on arpajaislain tulevaisuuden kannalta huolissaan ennen kaikkea Veikkauksen edunsaajien rahoista. Jos Veikkauksen monopoli pelien markkinoinnissa purkautuu, vaarana on, että suuret kansainväliset peliyritykset pääsevät lopulta markkinoimaan tuotteitaan Suomessa.

Yksi suuri ongelma on mm. siinä, että kansainvälisistä peleistä voi saada suurempia voittoja. Suomessa Veikkauksen pitää lain mukaan tulouttaa tietty osa tuotoistaan yleishyödyllisille edunsaajille. Lindén on muistuttanut tänään, että Veikkaus tulouttaa vuodessa 2,3 miljardin markan summan valtiolle edelleen jaettavaksi edunsaajille. Jos nämä rahat pitäisi koota verovaroista, kyse olisi 1,5-2 prosenttiyksikön veronkorotuksesta.

Ahvenmaan raha-automaattiyhdistys PAF ei Linde'nin mielestä sinänsä ole mikään ongelma. Myöskään Veikkaus ei pelkää sen toimintaa. Linde'n muistutti, että PAF tulouttaa Ahvenanmaalle vuodessa vain kolmisenkymmentä miljoonaa markkaa. Lähtökohtana on, että EY:n tuomioistuin on hyväksynyt suomalaisen monopolikäytännön. Lindénin huolen taustana on, että jos PAFin sallittaisiin markkinoida Internet-pelejään mantereella, seurauksena olisi duopoli, koska Veikkauksen monopoli murtuisi. Kansainväliset peliyritykset saattaisivat vedota EU:n lainsäädäntöön ja valittaa tuomioistuimelle.Tulos voisi Suomen kannalta olla hyvin huono.

Internetissä pelaaminen ei ole kiellettyä

Tärkeää Lindénin mielestä olisi muotoilla kiistelty pykälä siten, että se joka tapauksessa estää PAFin tuotteiden markkinoinnin. Ratkaisua voisi hänen mielestään etsiä esimerkiksi kiinnittämällä huomio siihen, onko pelipaikka siellä, missä pelaaja istuu vai siellä, missä tietokoneen palvelin on.
Arpajaislakia on valmistelu vuosikausia. Lindén myönsi, että Internetissä pelaamista ei osattu ottaa edes huomioon silloin, kun valmistelu aloitettiin. Sinänsä internetissä pelaaminen ei ole mitenkään kielletty jo senkin takia, että pelaamisen valvonta olisi täysin mahdoton tehtävä. Ulkomainen markkinointi kuitenkin voidaan kieltää.

Suomalaiset käyttävät nykyisin Internet-peleihin vuodessa satakunta miljoonaa markkaa. Pelimarkat menevät jonnekin kauas kansainvälisille toimijoille. Erityisen tärkeänä Lindén pitää sitä, että uusi arpajaislainsäädäntö säilyisi muutoin entisellään. Hän muistutti, että Veikkauksen osuus on loppujen lopuksi hyvin pieni koko paketista. Lakipaketin kokoaminen uudelleen veisi aivan liian paljon aikaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme