Mainos
Mainos

Linja-autoliikenne kärsii veromuutoksista

Liikenteen kustannukset ovat rajussa kasvussa polttoaineen ja polttoaineveron korotusten vuoksi.

Linja-autoala pelkää alkanutta vuotta. Linja-autoliitto laskee, että uusien henkilöautojen veronalennus vie joukkoliikenteestä ainakin 15 miljoonaa matkaa vuodessa.

Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen veropolitiikka alkaa kunnolla näkyä liikenteessä. Huoltoasemien pumppuhinnat hyppäsivät uusille kymmenluvuille veronkorotusten takia. Uusien henkilöautojen hintoja veromuutokset sen sijaan pääosin laskivat.

Joukkoliikenne on veromyllerryksessä ihmeissään, sillä erityisesti linja-autoliikenne sanoo jääneensä uudistuksissa unohduksiin.

- On tapahtunut rakenteellinen muutos, että henkilöauton käyttö on selvästi halventunut, mutta joukkoliikenteen käyttämisen hinta on jäänyt ennalleen, toimitusjohtaja Heikki Alanko Pohjolan liikenteestä kertoo.

Linja-autoliikenteen taksoja nostettiin vuodenvaihteessa noin viisi prosenttia. Ala on kuitenkin haasteiden edessä, sillä polttoaine on kallistunut reippaasti viime syksystä lähtien jo ilman veron korotustakin. Lisäksi nykyinen työehtosopimus umpeutuu tammikuun lopussa.

Vielä suurempi haaste on se, että uusien, pienipäästöisten autojen veron alennus uhkaa siirtää linja-autolla matkustavia oman auton rattiin.

- Noin 15 miljoonaa bussimatkaa näitten ratkaisujen ansiosta vähenee vuositasolla, projektipäällikkö Esa Mannisenmäki linja-autoliitosta kertoo.

15 miljoonaa matkaa yhteensä 350 miljoonasta on noin neljä prosenttia. Viimeksi autoveroa alennettiin vuonna 2002 ja tuolloin matkustajamäärät kääntyivät laskuun muutamassa kuukaudessa.

- Jos historia toistaa itseään, meillä on edessä useiden vuosien matkustajamäärien lasku, joka tähän saumaan, jossa on taksojen nousut ja muut, saattaa aiheuttaa suuria ongelmia alalla, Alanko kertoo.

Joukkoliikenne vaatii hallitukselta verohelpotuksia, jotta hintakilpailuasetelma henkilöautoilun kanssa palautuisi vähintään ennalleen. Muuten edessä voi uusia hinnankorotuksia - tai pahimmillaan linja-autovuorojen lakkautuksia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme