Mainos
Mainos

Lintuharrastajan ikävä löytö: Kymmeniä poikasia tapettu

Suomen länsi- ja etelärannikoilla pesivä merimetso on edelleen vainottu lintu.

Oululainen lintuharrastaja löysi viikonloppuna Siikajoen rannikolla noin 70 kuollutta merimetson poikasta ja lähes 30 tuhottua pesää. Poikaset oli tapettu arviolta viikkoa tai kahta aiemmin.

Merimetsojen pesintöjä tuhotaan edelleen vuosittain. Viime vuonna laittomia pesätuhoja paljastui ainakin kahdessa paikassa Merenkurkussa.

Merimetsoihin suhtaudutaan ristiriitaisesti, sillä pääasiassa pieniä kaloja syövien pelikaanilintujen on pelätty aiheuttavan vahinkoa kalastajille. Lisäksi merimetsojen ulosteet värjäävät pesimäluotoja ja muuttavat niiden kasvillisuutta.

Pesien tuhoamiset ovat kuitenkin selvästi vähentyneet. Vuonna 2009 merimetson pesistä tuhottiin Suomessa peräti 17 prosenttia.

Merimetso on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja sen pesän ohjeellinen korvausarvo on 235 euroa. Siikajoen pesätuhon korvausarvo nousee siis yli 6 000 euroon. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus Oulun poliisille.

Suomessa pesi viime kesänä noin 18 500 merimetsoparia. Merimetso on edelleen harvalukuinen Perämerellä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme