Mainos
Mainos

Lintuja talvehtii tavallista enemmän

Ruokintapaikoilla on vielä hiljaista. Lintujen talviruokinta on Suomessa vanha perinne.

Suomeen on leudon alkutalven vuoksi jäänyt talvehtimaan poikkeuksellisen paljon lintulajeja. Birdlife Suomen tiedottajan Lauri Hännisen mukaan maasta saattaisi löytyä nyt satakin lintulajia. Tavallisesti Suomen runsaasta noin 240 pesimälajista talveksi tänne jää sinnittelemään vain noin 70 lajia.

Esimerkiksi Espoossa on tehty vuodenaikaan nähden harvinaisia havaintoja. Uutenavuotena nähty heinätavi on myöhäisin havainto kautta aikojen. Muutenkin vesilintuja on Suomessa nyt tavallista enemmän. Telkkiä ja tukkasotkia on rannikolla laskettu muutamia satoja. Laulujoutseniakin on havaittu toista sataa yksilöä eri puolilla maata.

Hyönteissyöjät saattavat menehtyä

Vesilintujen lisäksi Espoon Suomenojalla ovat talvehtimista yrittämässä tiltaltti, mustaleppälintu, peukaloinen ja niittykirvinen. Lajit ovat hyönteissyöjiä, eivätkä ne ole kovin karaistuneita, joten selviämismahdollisuudet ovat heikot.

- Ennuste on huono. Ravinnosta se on kiinni, ja ruokinnalla voi auttaa, Birdlifen Hänninen sanoo.

Hän arvelee, että linnut saattavat löytää sulan veden aikaan jotain ravintoa vedestä. Myös puukiipijä, joka sekin on hyönteinen, elää kaarnan raossa ympäri vuoden.

Lintulaudoilla on vielä hiljaista

Varsinkin Etelä-Suomessa lintujen talviruokintapaikoilla on ollut lintuharrastajien harmiksi hiljaista. Linnut löytävät sulan maan aikaan ravintoa luonnosta, eivätkä useimmat lajit vielä tarvitse ihmisen apua.

Pakkasjaksot ja lumipyry voivat kuitenkin muuttaa tilanteen nopeasti ja tuoda linnut lintulaudoille. Pohjoisempana talipallot ovat jo kelvanneet, tai ainakin niitä on kadonnut ruokintapaikoilta.

- Lintuja on ruokintapaikoilla käynyt vasta vähän, Hänninen sanoo Birdlifen eilen julkistamaan lintutilannekatsaukseen viitaten. Jos orava, varis tai harakka oppivat hakemaan talipallon, se häviää kyllä kerralla, hän lisää.

Lintujen talviruokinta on Suomessa vanha perinne. Hänninen arvioi, että maaseudulla luontokappaleita on muistettu talvisella lyhteellä vuosisatoja. Kaupungissa talviruokinta on yleistynyt parin viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme