Mainos
Mainos

Lipeävuotojen pelastustyöt päätökseen

Keittolipeän saastuttamaa maata kaivettiin Kuusanniemellä pois 500 kuutiota.

Kymenlaaksossa viikonloppuna sattuneiden kahden lipeävuodon pelastustyöt on saatu päätökseen, ja tehtaiden toiminta jatkuu normaalisti. Kuusankoskella UPM:n Kuusanniemen tehtaalla on vielä tänään tehty maamassan vaihto. Keittolipeän saastuttamaa maata kaivettiin pois noin 500 kuutiota.

Yli-insinööri Harri Majander Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että kuivuus on pitänyt maahan valuneen keittolipeän paikallaan. Lipeää karkasi perjantai-iltana rikkoutuneesta putkesta kaikkiaan noin 100 kuutiota, josta sadevesiviemärin kautta puolet valui Kymijokeen ja puolet lähimaastoon.

- Voimakkaat sateet olisivat voineet kuljettaa maastoon valuneen lipeän jokeen, mutta nyt se on kuivassa savimaassa pysynyt korjattavissa, sanoo Majander.

Kuusanniemen tehtaalla putken repeäminen johtui Majanderin mukaan todennäköisesti putken sakkaantumisesta, jonka seurauksena virtaus kulutti putken pinnan pieneltä alalta rikki. Putki vaihdettiin, ja tehtaan toiminta jatkui sunnuntaina.

Kotkassa Sunilan tehtaalla mereen valui varhain lauantaiaamuna noin 30 kuutiota syövyttävää valkolipeää eli natriumhydroksidia, joka on vahvempaa kuin Kuusankoskella vuotanut keittolipeä. Yhden säiliön pohjan poistoputki tukkeutui, ja säiliö vuoti yli vallitilan. Sunilan tehtaalla säiliöitä on useita, joten tuotantoa ei tarvinnut ajaa alas.

Ympäristöviranomaisten ph-mittauksissa sekä jokivesi Kuusankoskella että merivesi Kotkassa nousivat arvoiltaan vain hieman. Kuusankoskella Kymijoessa oli vedenkäyttörajoitus lauantaina aamupäivällä, mutta sekin poistui vesiarvojen parantuessa iltaa kohti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme