Mainos
Mainos

Lipponen arvostelee EU:n valtataistelua

EU:n toiminta ja päätöksenteko voivat vaikeutua toimielinten valtataistelun takia, varoittaa pääministeri Paavo Lipponen.

lipponen

Lipponen arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa tänään, että toimielimet kilpailevat keskenään vallasta epäterveellä tavalla. Pääministeri näkee ongelmia myös EU:n ulkopolitiikan puolella.

-Komissiolla on pyrkimystä parlamenttiin päin tehdä tiliä ikään kuin Euroopan hallituksena - eikä neuvoston rinnalla, Lipponen sanoi.

Lipponen muistuttaa, että jäsenmaiden ministereistä koostuva neuvosto on EU:n ylin päättävä elin. Komissio ei ole EU:n hallitus, eikä se ole myöskään parlamentaarisessa vastuussa EU:n parlamentille.

Vahvalla komissiolla pitää olla työrauha valmistella pitkäjänteisiä päätöksiä, hallitukset ovat jäsenmaissa vastuussa omille parlamenteilleen, Lipponen linjasi.

Tilanne on Lipposen mielestä epäselvä myös ulkopolitiikan alalla. Päätöksenteko on liian hidasta, esimerkiksi silloin kun pitäisi lähettää humanitääristä apua.

Lipposen mielestä EU:n ulkopolitiikan työnjako vaikeutui, kun EU:n ministerineuvostoon nimitettiin Javier Solana unionin ulkopoliittiseksi edustajaksi.

Komissiossa on Chris Pattenin lisäksi useita ulkoasioista vastaavia komissaareja. Lipponen muistutti samalla, ettei edustaja johda EU:n ulkopolitiikkaa.

-Pääsihteerin ominaisuudessakin on täysin selkeästi lähdettävä siitä, että se on puheenjohtajamaa, joka johtaa toimintaa, olipa sitten iso tai pieni maa siinä tehtävässä.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme