Mainos
Mainos

Lipponen ei halua talouden pikaelvytystä

Pääministeri Paavo Lipponen jarruttelee puheita talouden pikaelvytyksestä. Lipposen mielestä uusille elvyttämistoimille ei ole tällä hetkellä tarvetta. Vasemmistoliitto perää sen sijaan hallitukselta työllistäviä toimia. Alue- ja kuntaministeri Martti Korhosen mielestä eduskunnan tulisi pohtia työllistämistoimien riittävyyttä jo ensi kuussa.

Pääministeri Paavo Lipponen ei halua lisätä taloutta elvyttäviä toimia nykyisestä.

Pääministeri Paavo Lipponen ei näe tarvetta talouden elvyttämiselle nyt, mutta vakuuttaa hallituksen tarttuvan toimiin jos niitä ensi keväänä tarvitaan. Lipponen sanoi tänään SAK:n valtuustossa Kiljavalla, että lukuisat jo päätetyt toimet vaikuttavat talouteen elvyttävästi. Lisää elvytystä tullee uusien koronlaskujen muodossa, hän ennakoi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vaati eilen työllisyyspakettia, josta Ihalaisen mielestä olisi päätettävä kehysneuvottelujen yhteydessä. Lipponen ei sellaista luvannut, mutta totesi, että hallitus varautuu tarkastelemaan uusien toimien tarvetta kehysneuvotteluissaan maaliskuussa.

-Elvytykseen kuuluu se, että valtiontalouden ylijäämä supistuu ja voi mennä alijäämänkin puolelle. Sitä varten on kannattanut panna valtiontalous kuntoon, Lipponen sanoi.

Lipponen varoitti samalla työmarkkinajärjestöjä käynnistämästä uutta inflaatiolaukkaa. Se voisi jättää Suomen jälkeen eurooppalaisesta kasvuvauhdista.

-Aivan ratkaisevaa on, mistä lähtökohdista seuraava työmarkkinakierros rakentuu, Lipponen sanoi, ja varoitti sortumasta tulevalla kierroksella keskinäiseen tulonjakotaisteluun.

Lipposen mukaan epävarmuus maailmantaloudessa ja Suomessa on nyt niin suurta, että on parasta säästää valtiontalouden rajallinen pelivara tuonnemmaksi, siltä varalta että kehitys osoittautuu odotettua heikommaksi.
-Nyt ei siis kannata hötkyillä siinä uskossa, että suuriin päätettyihin elvytystoimiin nähden pienillä toimilla ratkaistaisiin talouden tai työllisyyden suunta, Lipponen sanoi.

Taloudessa toki näkyy jo joitakin elpymisen merkkejä, vaikkakin ristiriitaisia, Lipponen huomautti. Uusimpien työllisyystilastojen viestit ovat olleet odotettua myönteisempiä. Työllisyysongelmaan on silti puututtava tehokkaammin ja monesta näkökulmasta, Lipponen korosti. Sekä nuoret syrjäytymisvaarassa olevat työttömät ja pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat apua. Samoin on osattava ottaa käyttöön piilevät mahdollisuudet, Lipponen sanoi, viitaten Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n selvityksiin.

-Suomessa on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia kehittää erilaisia yksityisiä hoito-, ravintola-, ynnä muita sellaisia palveluja. Jotta siinä onnistuttaisiin, tulisi helpottaa pienituloisten työllistymistä verotusta ja työnantajamaksuja uudelleen kohdentamalla, Lipponen sanoi.

Vasemmistoliitto epäilee työllisyystoimien riittävyyttä

Vasemmistoliitto perää sen sijaan hallitukselta lisätoimia työllisyyden parantamiseksi. Vasemmistoliitossa epäillään, että hallituksen tähänastiset toimet työttömyyden torjumiseksi voivat osoittautua nopeastikin riittämättömiksi. Alue-ja kuntaministeri Martti Korhosen mielestä hallituksen pitää tarpeen tullen olla valmis uusiin toimiin jo ennen ensi kevättä.

Oulussa tänään pitämässään puheessa Korhonen neuvoi eduskuntaa arvioimaan jo budjetin hyväksymisen yhteydessä joulukuussa sitä, riittävätkö siinä työllisyystoimiin ensi vuodelle varatut rahat.

Korhosen vasemmistoliiton valtuuston kokouksessa lausuma kannanotto oli poikkeuksellinen. Yleensä ministerit puolustavat hallituksen budjettiesitystä eivätkä rohkaise eduskuntaa ajamaan siihen muutoksia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes ennakoi samassa tilaisuudessa, että seuraavien vuosien budjettien laatiminen tulee olemaan vaikeaa, jos kansainvälinen talous ei ala elpyä ensi vuonna.

Siimeksen mielestä taantuman jatkuminen antaisi myös aiheen harkita, pidetäänkö siinäkin tilanteessa kiinni euroalueen maiden julkisen talouden alijäämiä säätelevästä vakaus- ja kasvusopimuksesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme