Mainos
Mainos

Lipponen: Elintarvikevirastosta päätettävä pian

Pääministeri Paavo Lipponen kiirehtii EU:n päätöstä elintarvikeviraston sijoittamisesta.

Lipponen

Lipponen sanoo Turun Sanomissa, että päätös EU-viraston sijoituksesta olisi tehtävä viimeistään EU:n kesäkuun huippukokouksessa Göteborgissa, jotta virasto voisi aloittaa työnsä sovitusti ensi vuoden alussa.

Euroopan komission puheenjohtaja Romano Prodi haluaa elintarvikeviraston Luxemburgiin. Lipponen kannattaa Helsinkiä ja sanoo, että Ruotsi ja Saksa tukevat Suomea sijoituspaikaksi.

Lipponen myös tuomitsee puheet Helsingistä liian syrjäisenä paikkana. Lipposen mielestä elintarvikeviraston sijoituspäätöstä ei pidä paketoida muiden päätösten kanssa. Elintarvikeviraston valmistelu on edennyt paljon pitemmälle kuin muiden, Lipponen perustelee.

Puuttuu vain päätös sijoituspaikasta. Helsinkiä puoltavat lisäksi Suomen panostukset tutkimukseen, kehitykseen ja elintarviketurvallisuuteen. Helsingin torjuminen liian syrjäisenä olisi loukkaavaa.
-Jos unionista aiotaan tehdä yhteisö, jota pitää koossa keskinäinen solidaarisuus, olisi tuhoisaa ryhtyä jakamaan jäsenmaita ja niiden pääkaupunkeja "keskeisiin" ja "perifeerisiin", Lipponen kirjoittaa.

Makkaratyöntekijä

Kysessä olisi ensimmäinen EU-virasto Suomessa. Se toisi mukanaan virkamiehiä ja muuta EU-toimintaa.

EU-maat ovat sopineet perustavansa paitsi elintarvikeviraston myös lentoliikenne- ja merenkulkuvirastot. Ruotsi on ehdottanut myös erityistä informaatioteknologialaitosta, joka sijoitettaisiin Tukholmaan. Viimeksi mainitun perustamisesta tai tarpeellisuudesta ei ole vielä yksimielisyyttä.

Suomi toivoi jo Tukholman huippukokouksen päättävän elintarvikeviraston sijoittamisesta Helsinkiin. Päätöstä ei näillä näkymin tule, sillä komissio ei ole antanut ehdotusta sijoituspaikasta.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme