Mainos
Mainos

Lipponen: EU-maiden Irak-kokous puhdisti ilmaa

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on tyytyväinen EU:n ylimääräisen Irak-huippukokouksen tulokseen. Kokous oli hänen mielestään välttämätön, jotta saatiin puretuksi EU-maiden keskinäistä eriseuraisuutta. Nyt on varmistettava, että tilanne pysyy edelleen YK:n turvallisuusneuvoston käsissä.

-Sopu olisi varmaan löytynyt nopeamminkin, jos olisi heti todettu, että valmisteltu pohjaesitys on sellainen, ettei siihen tarvitse tehdä muutoksia. Mutta sitten tietenkin aina puhetta riittää, Lipponen sanoi STT:lle.

Lipposen mielestä kaikki EU:n jäsenmaat osoittivat rakentavaa pyrkimystä yhteisymmärrykseen ja se löytyi aivan oikeasti. Lopputulos oli hyvin pitkälle samanlainen kuin YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kokouksessa pitämä puheenvuoro.

Ranskan presidentti Jacques Chirac haukkui kokouksen jälkeen Yhdysvaltoja tukeneet hakijamaat, erityisesti Romanian ja Bulgarian. Lipposen mielestä tässä ei ole kyse mistään olennaisesta kiistasta.

-Nämä on syytä jättää taakse, koska asiat ovat nyt YK:n turvallisuusneuvostossa ja erityisesti pysyvien jäsenten käsissä. Niiden vastuulla on myös se, että tilanne pysyy YK:n ja turvallisuusneuvoston hallinnassa eikä karkaa käsistä, että Yhdysvallat ryhtyy yksipuolisiin toimiin. Annan totesi jo syksyllä, että turvallisuusneuvosto joutuu joka tapauksessa kantamaan vastuunsa, jos Irak ei noudata YK:n päätöslauselman vaatimuksia.

Lipponen arveli pääsihteerin ennen kaikkea kantavan huolta siitä, että YK ei joudu sivuraiteelle. Sodan todennäköisyyttä Lipponen ei ryhtynyt arvioimaan. -Tilanteen paradoksi on siinä, että YK:n täytyy olla tiukka ja voimalla pitää uhata, jotta saataisiin rauhanomainen ratkaisu, joka on Irakille tarjolla, jos Irak haluaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme