Mainos
Mainos

Lipponen: EU:n päätöksenteko tehokkaammaksi

Pääministeri Paavo Lipponen vaatii EU:lta tehokkaampaa päätöksentekoa. Hän sanoi Hampurissa pitämässään puheessa, että hallitustenvälisyys sopii huonosti uusien unionille asetettavien vaatimusten täyttämiseen.

Paavo Lipponen

Pääministerin mielestä maailma ei pysähdy odottamaan poliittisia päätöksiä, jotka juuttuvat monipolvisiin päätöksentekomenettelyihin ja hallitusten keskinäiseen kiistelyyn. Hän muistuttaa, että Euroopan unionilta odotetaan konkreettisia tuloksia sellaisissa asioissa kuin ympäristönsuojelu, kansainvälisen rikollisuuden torjunta tai maahanmuuttopolitiikan yhtenäistäminen.

Hän painotti voimakkaasti myös EU:n energiayhteistyötä Venäjän kanssa ja nosti esiin Venäjältä Suomen kautta Keski-Eurooppaan suunnitellun kaasuputken merkityksen. Lipponen ennusti suurempaa eurooppalaista riippuvuutta venäläisestä öljy- ja kaasuenergiasta. Siksi yhteistyötä täytyy lisätä Lipposen mukaan.

Lipponen kommentoi myös EU-komission puheenjohtajan Romano Prodin lausuntoa siitä, että EU:n elintarvikevirasto tulisi sijoittaa Luxemburgiin kustannussyistä. Suomi on ajanut voimakkaasti Helsinkiä viraston sijoituspaikaksi. -Ymmärrämme sinällään komission puheenjohtajan halun rationalisoida EU:n toimintaa, Lipponen sanoi. -Etäisyys ei kuitenkaan voi olla ongelma, Lipponen sanoi ja totesi, että Suomella on paras esitys. Lipposen mukaan ei ole vielä selvää, kykeneekö EU tekemään päätöksen viraston sijoituspaikasta Tukholman huippukokouksessa maaliskuussa, kuten Suomi haluaisi.

Lipponen oli kunniavieraana perinteisillä Matthiae-Mahlzeit -juhlaillallisilla yhdessä Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin kanssa. Juhlaillallisten perinteet ulottuvat 1300-luvulle; ne ovat tietojen mukaan maailman vanhimmat säännöllisesti järjestetyt illalliset.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme