Mainos
Mainos

Lipponen: EU:n perustuslakia ei saa hylätä

Lipposen mukaan Ranskan ja Hollannin kansanäänestykset eivät oikeuta romuttamaan koko sopimusta.

EU:n perustuslain ratifiointiprosessia voidaan pidentää, mutta perustuslain sisältöön ei pidä puuttua, katsoo eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.). Lipponen kirjoittaa Turun Sanomissa, etteivät Ranskan ja Hollannin kansanäänestykset oikeuta romuttamaan koko sopimusta.

- Ei-äänet on annettu yleisestä turvattomuuden tunteesta ja protestina omaa hallitusta vastaan. Lasta, sopimusta, ei pidä heittää menemään sellaisen pesuveden mukana, Lipponen neuvoo.

Lipposen mielestä muiden maiden on jatkettava ratifiointejaan entiseen tapaan. Ennen kuin se työ on saatu loppuun, ei ole syytä lähteä minkäänlaisiin neuvotteluihin sopimuksesta. Hätäiset ratkaisut saattaisivat vain johtaa tasapainon muuttumiseen pienille jäsenmaille epäedullisella tavalla.

Perustuslakia puidaan huippukokouksessa

Perustuslain kohtaloa käsitellään EU-maiden huippukokouksessa, joka alkaa huomenna Brysselissä. Lipponen kehottaa pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) tukemaan siellä Luxemburgin pääministeriä Jean-Claude Junckeria, jos hän ehdottaa ratifiointiprosessin jatkamista kunnes Ranska ja muut pulmamaat saavat asiansa kuntoon.

Huippukokous käsittelee myös EU:n rahoituskehyksiä. Lipposen mukaan ratkaisu vaatii suurilta EU-mailta johtajuutta. Myös Suomen tulee omalla panoksellaan myötävaikuttaa rahoitusratkaisuun ja taipua nettomaksunsa kasvuun.

- Suomella on oikeutettuja vaatimuksia, mutta emme voi loputtomiin olla vain käsi ojossa, kun Ruotsi, jonka BKT asukasta kohti on samalla tasolla kuin Suomen, maksaa moninkertaisesti enemmän nettoa unionin kassaan, Lipponen kirjoittaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme