Mainos
Mainos

Lipponen haluaa lisää yhteistyötä Euroopan ja USA:n välille

Maailman tilanteen epävarmuus vaatii entistä läheisempää yhteistyötä Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, sanoi pääministeri Paavo Lipponen tänään Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa.

Yhdysvaltojen asema kansainvälisessä järjestelmässä on ylivertainen, mikä on tunnustettava tosiasia, Lipponen muistutti.

-Kun joku - usein juuri Yhdysvallat - sitten ottaa aloitteen ja siihen liittyvät riskit kannettavakseen, on tätä muiden kumppanien arvostettava.

Lipposen mukaan erilaisuudet ja erilaiset lähtökohdat tulee tunnustaa, mutta ne eivät saa muodostua tekosyyksi sille, ettei asioista pystyttäisi järkevästi sopimaan.

-Välillä tiukkakin retoriikka kuuluu toki politiikkaan, mutta sitä ei tule luulla varsinaiseksi politiikan asiasisällöksi - kummallakaan puolella Atlanttia, Lipponen sanoi.

Lipponen totesi, ettei Suomi enää voi ajatella elävänsä maailmasta eristyksissä ja pysyttelevänsä syrjässä terrorismin vastaisesta taistelusta. Suomi osallistuu siihen sekä EU:n että YK:n kautta. Köyhyyden vähentäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen on osa tätä toimintaa, sillä juuri näköalattomuus ruokkii ääriliikkeitä, Lipponen sanoi. Se edellyttää kehitysmaille pääsyä rikkaiden maiden markkinoille, tuntuvaa lisäapua ja sitoutumista hyvän hallinnon kehittämiseen.

Suomen tilanteesta Lipponen totesi, ettei nyt ole mitään pakkoa tai kiirettä muuttaa turvallisuuspoliittista linjaa.
-Voimme näitä asioita pohtia kaikessa rauhassa, meille suomalaisille ominaiseen vakaaseen ja harkitsevaan tapaamme, Lipponen sanoi.

Hän korosti, että tässä keskustelussa on kuultava kansaa; aihe ei ole varattu vain asiantuntijoille ja poliitikoille.

Lipponen arvioi samalla, että EU:n, Naton ja Venäjän yhteistyö kehittyy lähivuosina ja tuottaa aikanaan varsin tiiviin rakennelman. Suomen asemaa siinä hän ei ryhtynyt ennustamaan.

Visuri torjui Suomen Nato-jäsenyyden

Samassa seminaarissa puhui myös tutkija Pekka Visuri, joka puolestaan torjui ajatuksen Suomen Nato-jäsenyydestä. Visurin mukaan siitä ei olisi niin suurta etua, että se ylittäisi jäsenyyteen tuomat haitat ja riskit.

-Voimapolitiikan hallitsemassa maailmassa on hyvä pitää edelleen mielessä paasikiveläinen viisaus pysyttelemisestä erossa suurvaltojen välille väistämättä syntyvistä kiistoista, Visuri sanoi.

Hänestä Suomen on edelleen pidettävä huoli siitä, ettei Venäjällä synny käsitystä, jonka mukaan Suomi voisi kriisissä antaa alueensa käytettäväksi toimintaan sitä vastaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme