Mainos
Mainos

Lipponen huolissaan EU:n eripuraisuudesta

Pääministeri Lipponen sanoo, että EU:lla on merkitystä Irakin kriisin ratkaisussa vain, jos se pystyy yhtenäiseen kantaan.

EU:n huippukokous ensi maanantaina osuu hyvään ja huonoon kohtaan. Hyvään sikäli, että huomenna YK:n asetarkastajat antavat Irak-raportin josta saadaan perusteita uusille mielipiteille. Huonoon sikäli, että EU:maissa on selkeämmin kuin pitkään aikaan erimielisyyttä. Panoksena on Unionin merkitys.

-EU:lla on sananvaltaa jos EU on yhtenäinen. Sen vuoksi olemme erittäin huolissamme siitä että esiintyy eriseuraisuutta - erilaista eriseuraisuutta unionin piirissä, sanoo pääministeri Paavo Lipponen.

Tämän viikon Nato-riita on selkeä vihje. Irakin sotatoimien puolustaja Britannia ja toisaalta asetarkastusaktivistit Ranska, Belgia ja Saksa ovat myös EU.n jäseniä. Jos riitaa Natossa ei saada sovituksi viikonvaihteessa, mahdollisuudet sopuun EU.n puitteissa maanantaina eivät ole juurikaan paremmat. Lipponen on kuitenkin toiveikas.

-Varmaankin yhteinen linja löytyy siitä että tarkastuksia pitää vielä voida jatkaa - kuinka kauan siitä voi sitten olla erilaisia käsityksiä eurooppalaisten ja Yhdysvaltojen välillä, hän sanoo.

Jos Nato, EU ja jopa YK:n turvallisuusneuvosto ajautuvat kukin vuorollaan riitaan, on kolmen keskeisen kansainvälisen sopimusjärjestelmän uskottavuus kyseenalainen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme