Mainos

Lipponen: Hyvinvoinnin laakereilla ei ole syytä levätä

Entinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen aloitti MTV:n Talviareenassa pitämänsä puheen kehumalla Suomen historiallista menestystarinaa. Lipponen nauratti yleisöä vitseillä jatkosodan torjuntavoitoista ja muista historiallisista tapahtumista. Yksityishenkilönä, valtiotieteen maisterina puhuneen Lipposen mielestä Suomi menestyy korkean koulutustason ja keskinäisen luottamuksen turvin. Entisen pääministerin mielestä meillä kuitenkin nöyristellään liikaa EU:n suuntaan eikä noususuhdanne kestä ikuisuuksia.

Lipponen otti Matti Vanhasen ja Anne Brunilan tapaan kantaa Suomen mahdollisiin haasteisiin. Lipponen esitti puheensa aluksi joukon kysymyksiä, jotka koskivat mm. työpaikkojen säilymistä Suomessa, ilmastonmuutoksen vaikutuksia työllisyyteen, globaalin kilpailun kärjessä pysymistä sekä mm. sitä, kestääkö hyvinvointivaltio.

Nykyiset toimet ja julkisuuteen kerrotut tavoitteet ovat viemässä puhujan mukaan Suomea kohti punavihreää politiikkamössöä. Tämän myötä Suomi on ajautumassa tilanteeseen, jossa vähemmän veroja maksavat tai suuria tukiaisia saavat kuorivat kerman päältä. Ja muiden elintaso heikkenee tai polkee paikallaan.

Avoimuus takaa innovaatioiden syntymisen

Lipoposen mielestä Suomen hyvän kilpailukyvyn avaimina ovat olleet ennen kaikkea korkea koulutustaso ja erilaisten tutkimuslaitosten ja osastojen hyvä yhteistyökyky. Puheessa nousi esiin myös kysymys kansalaisten hyvästä keskinäisestä luottamuksesta. Tämä aiheuttaa Lipposen mielestä sen, että byrokratian tarve ja kontrollielinten tarve vähenee.

Euroopan nostaminen maailman kilpailukykyisimmäksi taloudeksi eli Lissaboni strategian toteuttaminen on Lipposen mielestä unohdettu täysin, eikä siitä enää edes puhuta kovinkaan paljoa. Suomalainen malli sai kiitosta Lipposen puheessa, mutta hän muistutti, että hyvinvointivaltionkaan ei ole syytä levätä laakereillaan.

Suomessa luvassa kovat ajat

Lipponen esitti puheessaan myös kauhuskenarion, joka saattaa olla Suomessa hyvinkin ajankohtainen. Lipposen

kauhukuvien mukaan Suomen energiaintensiivinen teollisuus rappeutuu, energian hinnannousun myötä puunjalostusteollisuus on uhattuna ja uusia työpaikkoja ei uusiutuvan energian piiriin synny yhtä paljon kuin on ennustettu.

Entisen pääministerin mielestä on vaikea ymmärtää EU:n päätöstä päästövähennyksien tekemisestä vuoteen 2020 mennessä. Näillä toimilla viedään hänen mielestään kansallinen energiapolitiikka kokonaan EU-komissioon. Ilmasto-hype on Lipposen mielestä aiheuttanut sen, että tällaiset asiat tulevat ikään kuin keittiön kautta ilmoille.

Veronalennukset muihin taskuihin

Lipoposen mielestä kuluttajat ja veronmaksajat ovat menossa kohti ongelmia. Hänen mukaansa Suomessa on jo nyt inflaatio-ongelma, ja tukiaiset sekä veronalennukset putoavat muiden taskuihin. Lipponen oli huolissaan siitä, että kaavailtu ilmastopolitiikka nostaa energia -ja muita asumiskustannuksia. Lipponen kehotti katsomaan peiliin, ja sanoi, että suomalaiset antavat syyllistää itseään liikaa esimerkiksi puheilla ekologisista jalanjäljistä ja muista ilmastollisista asioista.

Lopuksi Lipponen kehotti puolueita keskittymään perusasioihin eli työhön ja toimeentuloon. Myöskään kansallisia asioita ja arvoja ei saisi hänen mukaansa unohtaa EU:n käytävillä ja päätöksiä tehtäessä.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot