Mainos
Mainos

Lipponen: Irakista ei saa tulla USA:n protektoraattia

Yhdysvaltojen yksipuolinen toiminta ilman YK:ta olisi maailmanjärjestölle katastrofi, Lipponen sanoo.

Irakista ei saa mahdollisen sodan jälkeen tulla Yhdysvaltojen protektoraattia, sanoi SDP:n puheenjohtaja pääministeri Paavo Lipponen tänään.

Lipponen puhui Demarinuorten vaalistartissa Helsingissä ja sanoi, että YK:n rooli on pidettävä vahvana. Sen takia on myös Suomen perusteltua ilmoittaa valmiutensa avustaa YK:n johtamaa jälleenrakennusta tai rauhanturvaamista. Yhdysvaltojen yksipuolinen toiminta ilman YK:ta olisi maailmanjärjestölle katastrofi. Lisäksi koko alue jäisi sodan jälkeen Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten hallintaan.

-Se saattaisi pahimmillaan johtaa YK:n yleiseen syrjäytymiseen kansainvälisessä järjestelmässä.

Lipponen arvioi, että Irakin tilanne ratkeaa tavalla tai toisella 4-6 viikon sisällä. Sotatoimien valmistelut ovat vielä kesken, mutta helmikuun aikana ne saatetaan siihen pisteeseen, että voimakeinot ovat mahdollisia. Samalla Lipponen painotti vielä uudelleen, ettei Suomi halua sotaa ja antoi sapiskaa keskustan puheenjohtajalle Anneli Jäätteenmäelle tämän Irak-lausunnoista.

-On kyllä todella tekopyhää täällä kotimaassa vihjailla, että jotkut ovat vähän enemmän sotaa vastaan kuin toiset tai että jotkut olisivat sodan kannalla. Tämä kuulostaa kyllä paluulta entisiin aikoihin ulkopolitiikassa, Lipponen motkotti.

-Ne, jotka nyt kieltäytyvät edes keskustelemasta mahdollisesta aseellisen yhteenoton jälkeisestä avustustoiminnasta Irakissa, eivät ymmärrä minkä riskin ottavat.

Lipposen mielestä voimankäytöllä uhkaaminen on välttämätöntä, jotta Irak saadaan yhteistyöhön. Sen vuoksi tilanne on kärjistettävä räjähdyspisteeseen, hän totesi.

Nykyinen tilanne, jossa Yhdysvallat on nostettu Irakin sijaan syytettyjen penkille, on Lipposen mielestä kestämätön ja vaarallinen. Irakin on nyt todella avattava kirjansa ja annettava siltä vaaditut tiedot. Irakin kansalle on taas avattava näkymä parempaan tulevaisuuteen, pois nykyisestä kurimuksesta.

Suurvallat löytävät vielä toisensa Irak-kiistassa

Lipponen varoitti uskomasta suurvaltaretoriikkaa, jonka mukaan jotkut turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet olisivat toisella kannalla. Lopulta ne ovat kaikki kuitenkin tukemassa voimatoimia, Lipponen ennusti ja muistutti, että vastaavalla tavalla kävi myös viime syksynä kun valmisteltiin YK:n päätöslauselmaa. Nyt kriittisimpiä lausuntoja ovat esittäneet Saksa ja Ranska.

-Tänään sanotaan yhtä ja huomenna ollaan tukemassa sotatoimia. Kahdeksan nykyisen ja tulevan EU-maan kannanotto Yhdysvaltojen tueksi oli Lipposen mielestä sekin väärä ratkaisu.

Unionin jäsenten ei pitäisi nyt ryhtyä eriseuraisiksi ja syrjäyttää puheenjohtajamaata. EU:n ainoa mahdollisuus pelastaa kasvonsa on nyt ryhmittyä tueksi puheenjohtajamaa Kreikalle.

-Tämä on kyllä sellainen asia, että tästä vielä puhutaan, Lipponen lupasi.

Suomen tai muiden pienten maiden ei varsinkaan pidä lähteä vannomaan minkään suurvallan nimiin.

-Tämä on sellaista pienen maan realismia, jota me tarvitsemme kansainvälisessä politiikassa vielä tänäkin päivänä. Sitä kehitettiin presidentti Kekkosen aikana, joka todella oli realisti, Lipponen opetti Demarinuoria.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme