Mainos
Mainos

Lipponen: Itämeren suojelussa edistystä

Pääministeri Paavo Lipponen näkee valoa Itämeren suojelun edistymisessä. Yksi merkittävä edistysaskel on se, että Venäjällä suhtaudutaan entistä vakavammin ympäristökysymyksiin. Lipponen on puhunut Helsingissä SDP:n ja Työväen Sivistysliiton ympäristöseminaarissa.

-Askel askeleelta olemme kyenneet sopimaan myös konkreettisista toimenpiteistä. Kuluvan vuoden aikana sekä presidentti Putin että pääministeri Kasjanov ovat antaneet tukensa Itämeren kannalta tärkeille ympäristöhankkeille, Lipponen totesi.

Lipponen nosti esille muun muassa Suomen, Venäjän ja Viron kolmikantayhteistyön Suomenlahden laivaliikenteen ohjaus- ja valvontajärjestelmän kehittämiseksi ja parhaillaan selvitettävänä olevan ekokonversion. Ekokonversiossa Venäjän velkoja Suomelle kuitattaisiin 350 miljoonan markan edestä siten, että Venäjä investoisi rahat ympäristöprojekteihinsa.

Lipponen muistutti myös siitä, että Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon rakennushankkeessa on saatu aikaan läpimurto kuluvan vuoden aikana. Tavoitteena on, että puhdistamo olisi toiminnassa vuoden 2004 lopulla.

Tehotonta tukea

Yhtä tyytyväinen Lipponen ei ollut maatalouden ympäristötuella saavutettuihin tuloksiin. Hän muistutti siitä, että maatalous on edelleen Itämeren alueen suurin ravinnekuormittaja.

-Kuormitus ei vastikään valmistuneen selvityksen mukaan ole alentunut tavoitteiden mukaisesti huolimatta vuonna 1995 aloitetusta maatalouden ympäristötukijärjestelmästä.

Lipposen mielestä maatalouden tukea olisi suunnattava entistä enemmän toimiin, jotka vähentävät tehokkaimmin ravinteiden ja erityisesti typen kuormitusta. Näitä toimia olisivat kosteikkojen perustaminen ja riittävän leveiden suojavyöhykkeiden ylläpitäminen.

-On maatalouden oma etu, että sen vesistöpäästöjä voidaan rajoittaa. Kyse on Itämeren ohella myös virkistysmahdollisuuksista, maaseudun todellisista kilpailueduista, Lipponen muistutti.

Lipponen vihjasi, että jos maatalouden ympäristöohjelman toisen ohjelmakauden tulokset jäävät yhtä heikoiksi kuin ensimmäisen, rahoituksen löytäminen kolmannelle, vuoden 2006 jälkeiselle kaudelle on vaikeaa. Kyse on miljardeista markoista, pääministeri muistutti.

Lipponen laski, että maatalouden ympäristötukeen on käytetty vuosina 1995-2001 lähes 11 miljardia markkaa, josta noin puolet on kotimaista kansallista rahaa.

Ensi vuoden talousarvioesityksessä tukeen osoitettu lähes 298 miljoonaa euroa eli noin 1,8 miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme