Mainos
Mainos

Lipponen: Kuntien verotäydennys löydyttävä kunnilta itseltään

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan kuntien on löydettävä verotäydennysrahat omista varoistaan. Lipposen mukaan selvitysmies Jukka Pekkarisen raportin ehdottamia täydennysrahoja ei voi ottaa valtion budjetista.

Paavo Lipponeen

Lipponen kommentoi asiaa päivän Länsi-Savo -lehdessä.

Lipposen mukaan valtion budjettirahoista ei ole mahdollista irrottaa ylimääräistä 1,5 miljardia markkaa vuosittain kuntien verotäydennykseen. Lipponen sanoi eilen Mikkelissä pidetyssä strategiaseminaarissa, että kuntatalouden täydennysrahat täytyy löytyä kunnista.

Lipponen ei puheessaan arvioinut sitä, mistä verotulotasauksen täydennys mahdollisesti otettaisiin. Hän sen sijaan halusi muistuttaa, että Pekkarisen raportin kuntia koskevat tasauslaskelmat ovat nimenomaan koelaskelmia.

Kuntien peruspalvelujen rahoittamista selvittäneen valtiotieteen tohtori Jukka Pekkarisen raportti esittää erillisen, noin 1,5 miljardin markan täydennyksen antamista köyhien kuntien valtionosuuksiin. Täydennysosasta hyötyisi kaikkiaan 250 kuntaa.

Korhonen: Kuntien yhteistyössä on voimavaraa

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen puolestaan haluaa kunnilta aiempaa enemmän yhteistyötä. Hänen mukaansa päivän sanoja ovat seutukuntayhteistyö ja aluekeskushankkeet. Ideana on Korhosen mukaan "vaikuttavuuden kasvattaminen olemassaolevilla voimavaroilla".

-Seutukuntayhteistyöllä yritetään saada isommat alueet kuin yksittäinen kaupunki tai kunta löytämään vahvuutensa ja kehittämään niitä yhdessä valtionhallinnon kanssa, sanoo Korhonen Turun Sanomissa ja Aamulehdessä.

Korhosen mukaan voimavaroja maamme alueiden kehittämiseen on olemassa, kunhan rahat käytetään tehokkaasti. Ministerin laskelmien mukaan valtion budjetissa on varattu vuosittain yhteensä noin 30 miljardia markkaa alueiden käyttöön. Lisäksi käytettävissä on 45 miljardia markkaa EU:n aluetukea kuuden vuoden aikana.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme