Mainos
Mainos

Lipponen kuuluttaa menokuria

Pääministeri varoittaa puolueväkeä menojen kasvattamisesta.

Lipponen SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa

Pääministeri Paavo Lipponen varoitteli tänään omaa puolueväkeään intoutumasta nyt paremmissa oloissa valtion menojen kasvattamiseen viime vaalikauden leikkausten jälkeen.

-Ilmapiiri on kärsimätön, ikään kuin nyt olisi viimeinen tilaisuus poistaa kaikki epäkohdat, Lipponen tuskaili SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Pääministeri-puheenjohtaja varoitteli, että edessä voi olla ketjureaktio, jossa yksi vaatimus menojen lisäyksestä käy perusteluksi toiselle.

-Juuri nyt on käsillä suhdannekierron kriittinen vaihe, jossa olemme monesti aikaisemmin ajaneet metsään. Demariväen hampaisiin usein joutunut valtiovarainministeri Sauli Niinistö sai arvovaltaisen puolustajan.

Lipponen sanoi, että ilman vahvaa valtiovarainministeriä olisi oltu hukassa ja niin olisi jokainen hallitus tästä eteenpäin.

-Kuka tulisi Sauli Niinistön tilalle sanomaan ei, jos Niinistö ei kelpaa. Missä on se Herra X, Lipponen heitti kuulijoilleen. Niinistön ylistys ei täysin uponnut kuulijoihin. Heti Lipposen jälkeen puhunut Petra Paasilinna Helsingistä sanoi toivovansa, että Lipponen löytäisi omista joukoistaan edes yhden, joka voisi tulla Niinistön tilalle.

"Köyhyyspaketti kestää tarkastelun"

Lipponen pyrki rauhoittelemaan hallituksen köyhyyspaketista SDP:n omassakin piirissä syntynyttä napinaa. Hän viittasi eduskuntaryhmän kapinahenkeen ja sanoi, ettei pidä lähteä osoittamaan ketään sormella. Pääministeri puolusti köyhyyspakettia "harkittuna päätöksenä, joka kestää tarkastelun".

Arvostelijoille Lipponen viestitti, että "sitä saa riepotella mielin määrin, mutta hallitus jatkaa linjallaan". Eniten ratkaisussa jäi kaivelemaan, ettei työttömyysturvan peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen tullut tasokorotusta. Lipponen torjui sen, että "näennäistoimilla kuten pelkällä perusturvan nostamisella tai kansalaispalkalla poistettaisiin köyhiä tilastoista".

"Työreformia lämmitellään"

Peruspäivärahojen nostamista vaikeutti myös se, että korotus olisi nostanut myös ansiopäivärahoja, ellei tätä automaattia olisi samalla purettu. Ammattiyhdistysliikkeelle tämä ei käynyt, mutta Lipposen mielestä sitä ei asian vuoksi pidä syyllistää. Lipposen silmissä sellainen on "työreformin uudelleen lämmittämistä". Lipponen ei myöhemmin kysyttäessä tarkentanut, keitä hän tarkoitti ay-liikkeen syyllistäjinä.

-Tässä on ollut monia asialla, mutta mölyt on toistaiseksi pysynyt hyvin mahassa. Puoluevaltuuston keskustelussa ei köyhyyspaketti nostanut suuremmin tunteita. Muutamat puhujat pitivät hallituksen ratkaisua pettymyksenä ja tasoltaan auttamattoman pienenä.

Kokouksen julkilausumaan kirjattiin vaatimus lisätä jatkossa varoja työvoimapoliittisiin toimiin. Hallituksen köyhyyspaketissa ne jäivät odotettua vaatimattomammiksi.

"Kunnat eivät kiinnostu syrjäytyvistä"

Kunnat saivat pääministeriltä happamia terveisiä. Lipposen mielestä Suomen työllisyys- ja köyhyyspolitiikan suurimpia epäkohtia on "kuntien vähäinen kiinnostus ja vastuu syrjäytyvistä kuntalaisista". Pelkästään kunnille ei Lipponen kuitenkaan sysännyt vastuuta. Hän lisäsi, että järjestelmän pitää toimia siten, että työllistäminen kannattaa ja "työllistämättä jättämisestä sakotetaan kunnan itse rahoittamien menojen kasvulla".

Puheensa jälkeen Lipponen sanoi tarkoittaneensa mm. sitä, että kunnille työllistämiseen tarkoitettuja rahoja on jäänyt käyttämättä. Ajankohtaisesta lääkärilakosta kehkeytyi sanailua vain julkilausumavaliokunnassa. Tuloksena syntyi kokouksen julkilausumaan vaisu vetoomus osapuoliin lakon pikaiseksi lopettamiseksi. (MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme