Mainos

Lipponen perää lisää avoimuutta hallintoon

Pääministeri Paavo Lipponen perää hallintojärjestelmiltä lisää avoimuutta, tilivelvollisuutta ja vastuuta. Sama tehostamisen tarve koskee niin kansallisen tason kuin Euroopan hallintoa. Globalisaatio ja vallan hajauttaminen aiheuttavat Lipposen mukaan uusia haasteita hallinnon tehokkaana säilymiselle. Pääministeri puhui tänään 44 Euroopan neuvoston maan kunta- ja alueministerien konferenssissa Helsingissä.

-Julkisten instituutioiden on joko uudistuttava tai hyväksyttävä lisääntyvä skeptisyys niitä kohtaan, Lipponen sanoi.

Laimentunut äänestysvilkkaus kertoo hänen mukaansa siitä, että kansalaiset suhtautuvat hallintoon epäluuloisesti. Päätökset pitäisi tehdä mahdollisimman lähellä niitä, joita ne koskevat. Näin taattaisiin ihmisille parhaat mahdollisuudet vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin.

Lipponen muistutti, että hyvä hallinto on sisällytetty kansalaisten perusoikeuksiin EU:n vuonna 2000 hyväksymässä perusoikeuskirjassa. Hän myönsi, että unioni itse on esimerkki monimutkaisesta järjestelmästä, jota kansalaisten on vaikea ymmärtää ja jossa byrokraattiset menetelmät ja salassapito menevät usein tehokkuuden ja avoimuuden edelle. Tämän ongelman ratkaisemiseksi valtio on velvollinen auttamaan kansalaisia tiedonsaannissa ja vaikuttamisessa.

Aluehallinnon perusasiakirja puhuttaa

Kunta- ja alueministeri Martti Korhosen isännöimän konferenssin tavoitteena on saada aikaan perusasiakirja, jossa määritellään paikallishallinnon yleiseurooppalaiset periaatteet. Avaustilaisuuden puhujat vakuuttivat paikallishallinnon vahvistamisen tärkeyttä demokratian takeena, mutta perusasiakirja herättää kahdenlaisia näkemyksiä konferenssiväen keskuudessa. Osa osanottajamaista tyytyisi perusasiakirjan sijaan pelkkään suositukseen. Suomi kannattaa valtioiden välistä sopimusta eli perusasiakirjaa.

Euroopan neuvoston paikallis- ja aluehallintoyksikön johtajan Philip Blairin mukaan alueellinen itsehallinto on noussut erityisen tärkeään osaan tämän päivän Euroopassa. Hänen mielestään paikallishallinnon perusasiakirja olisi tärkeä osoitussiitä, että Euroopassa halutaan panostaa paikallisen demokratian vahvistamiseen. Erityisesti järjestelmän muutosta läpikäyvien Euroopan maiden kannalta olisi Blairin mukaan tärkeää, että demokratian vahvistamisen nimissä kirjoitettaisiin aluehallintoa koskeva perusasiakirja koko Euroopan neuvoston voimin.

Kokous päättää huomenna, kirjoitetaanko itsenäisestä aluehallinnosta perusasiakirja vai tyydytäänkö suositukseen. Vaikka asiakirjan solmimisesta päästäisiin yksimielisyyteen, jokainen maa päättää vielä erikseen itse, haluaako se liittyä sopimukseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot