Mainos

Lipponen perää uskallusta talouspolitiikkaan

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen vaatii hallitusta tekemään uudistuksia työllisyystilanteen turvaamiseksi. Työmarkkinajärjestöjä Lipponen kehottaa ponnistelemaan tupo-ratkaisun puolesta.

Paavo Lipponen toivoo hallitukselta uskallusta rakenteellisiin muutoksiin työllisyyden turvaamiseksi.

SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen mielestä talouspolitiikassa on nyt keskityttävä rakenneuudistuksiin ja maltillisen tulopolitiikan turvaamiseen.

-Hallituksen on tehtävä rakenteellisia uudistuksia, joilla saadaan riittävän suuri osa työikäisestä väestöstä töihin rahoittamaan hyvinvointivaltiota. Työmarkkinajärjestöjen tulee yhdessä hallituksen kanssa huolehtia vakaan ostovoimakehityksen turvaavan tulopolitiikan jatkuvuudesta, Saarijärven työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa puhunut Lipponen painotti.

Lipposen mielestä rakenneuudistuksia on tehtävä tässä ja nyt, sillä niiden vaikutukset tulevat vasta vuosien kuluttua.

- Huuto saattaa olla kovaa, mutta jos uudistukset sen takia vesitetään jo valmisteluvaiheessa, ne jäävät näpertelyksi. Vanha oppi pätee tänäkin päivänä: samalla huudolla on paras tehdä reippaampia uudistuksia. Tulosvastuu hyvinvointivaltion kestävyydestä on hallituksella ja eduskunnalla, eikä niiden tule luovuttaa päätäntävaltaansa eturyhmille, Lipponen huomautti.

Lipposen mukaan viime päivien puheenvuorot kolmikannan kultakin taholta antavat aihetta varovaiseen tulopoliittiseen optimismiin.

-Työnantajien on hyvä valmistautua vakaviin neuvotteluihin työntekijäin muutosturvasta. Sen parantamiseen on tarjolla ratkaisuja, jotka eivät jäykistä työmarkkinoita. Työntekijäpuolelta toivoisi jälleen keskittymistä suotuisan ostovoimakehityksen turvaamiseen. Siihen kuuluvat myös maltilliset veronkevennykset, Lipponen opasti.

Palvelujen rakenteisiin kiinni


Lipposen mielestä uudistuksia tarvitaan myös hyvinvointipalvelujen rakenteisiin.

-Terveydenhuollon kansallinen hanke ei tuo tulosta vain säätämällä normatiivisia lakeja palvelutavoitteista kuten potilaiden pääsystä hoitoon määräajassa. Onnistuminen riippuu ratkaisevasti kuntien ja sairaanhoitopiirien kyvystä rationalisoida toimintoja. Siinä maan hallituksella on tulos- ja ohjausvastuu.

Myös kuntarakenteen muutoskehityksen hidastuminen närkästytti Lipposta.

-On kummallista, jos kuntien järkevä yhdistyminen pääsee käyntiin vasta sen jälkeen, kun toisen kunnan johtaja pääsee naapurin johtajaksi. Kysymys on johtopäätösten tekemisestä globalisaatiosta myös kuntatasolla.

Lipposen mielestä verkottumisessa suurten aluekeskusten kanssa on myös edettävä nopeammin, sillä niiden menestyksestä riippuu myös alueiden elinkelpoisuus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot