Mainos

Lipponen pui tupoa, EU:ta ja suosiotaan

Pääministeri Paavo Lipponen palasi tänään viime viikkojen kiihkeisiin kysymyksiin: tupo-ratkaisuun ja Nizzan EU-kokouksen päätöksiin.

Paavo L.

Pääministeri Lipponen ei ollut halukas kommentoimaan tänään julkaistua sanomalehti Kalevan kyselyä, jonka mukaan hänen suosionsa SDP:n sisällä olisi laskusuunnassa. Kyselyn mukaan kokoomuslaiset ovat tyytyväisempiä pääministerin toimintaan kuin sosiaalidemokraatit. Peräti 52 prosenttia kokoomuslaisista on tyytyväisiä Lipposen työhön, kun taas sosiaalidemokraateista tyytyväisiä on alle puolet, eli 47 prosenttia.

Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla äänessä ollut Lipponen palasi tupo-ratkaisuun ja oli pahoillaan, ettei hyvin koulutettujen, matalapalkkaisten naisten aseman korjaamisesta päästy sopuun. Hän mainitsi ammattiryhmistä erityisesti lastentarhanopettajat ja sosiaalityöntekijät. Lipposen mukaan lastentarhanopettajat jäivät yksin palkka-asian kanssa, kun Akavan liitot tekivätkin opettajien johdolla tupon mukaiset sopimukset. Pääministeri uskoo, että myös työnantajapuolella on valmiutta korjata puheena olleiden ammattiryhmien palkka-asemaa.

Lipponen muistutti, että on työmarkkinajärjestöjen välinen asia sopia, mitä tekijöitä palkkojen määräytymisessä otetaan huomioon, ja että työnantajapuoli on torjunut koulutuspalkkaerän.
- Mutta jos hallitukselta kysytään, niin valmiuksia kyllä löytyy.
Lipposen mukaan hän ja valtiosihteeri Raimo Sailas pyrkivät siihen, että myös kuntapuolella saataisiin alkuun palkkarakenneselvitys valtiosektorin tapaan.

Nizzan EU-kokousta puidaan vielä

Lipponen piti äskeisen Nizzan EU-huippukokouksen lopputulosta Suomen kannalta "täysin kohtuullisena" mm. äänimäärä- ja komissaariratkaisujen sekä kauppapolitiikan osalta.
-Mistä voidaan todella keskustella on se, oliko lopputulos Euroopan kannalta sellainen, että sen kanssa voidaan elää pitkään, ja nimenomaan se, ovatko jäsenmaat ja perimmiltään Euroopan kansalaiset tasavertaisia. Siihen varmasti joudutaan vielä palaamaan.

Lipposen mukaan yhteistyö presidentti Tarja Halosen kanssa sujui Nizzassa erittäin hyvin. Pääministeri piti Suomen puheenvuorot, ja presidentti osallistui keskusteluun mm. päivällisillä ja tilanteissa, joissa puhuttiin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Keskeistä oli, että Nizzan sopimus saatiin ja EU pääsee laajenemaan. Lipposen mukana toiveissa on, että Ruotsin puheenjohtajuuskaudella saataisiin selvyys mm. laajenemisen aikatauluun. Lipponen esitti äskettäin Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa yhteisen kannanoton, jonka mukaan ensimmäisten uusien jäsenten olisi hyvä ehtiä mukaan vuoden 2004 europarlamenttivaaleihin. Tulokkaiden määräksi hän veikkasi nyt "puoli tusinaa plus miinus". '
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot