Mainos

Lipponen pyrkii superkomissaariksi

Paavo lipponen tavoittelee edelleen EU:n huippuvirkaa. Jos unionista ei löydy mielekkäitä tehtäviä, Lipponen haluaa jatkaa eduskunnan puhemiehenä.

SDP:n puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen sanoo pyrkivänsä edelleen EU:n johtotehtäviin. Ylen TV1:n lauantaiseurassa esiintynyt Lipponen arvioi EU:n komission puheenjohtajan paikan todennäköisimmin menevän konservatiivien tai liberaalien edustajille, minkä vuoksi kyseeseen voisivat tulla komission muut johtavat tehtävät.

Kiinnostavina tehtävinä Lipponen pitää Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tai presidentin tehtävää sekä talousasioita hoitavan ns. "super-komissaarin" tai vastaavaa ulkoasioita koordinoivan komissaarin paikkaa. Näiden kahden keskeisen komissaarin paikan sijasta mahdollisesti tarjolla olevia rivikomissaarin paikkoja Lipponen ei pidä houkuttelevina.

Poliittinen kokemus valttia

Hän sanoi uskovansa, että komission puheenjohtajan valinnassa painavat enemmän poliittiset tekijät ja taustat, minkä vuoksi sosiaalidemokraatin valinta ei näytä todennäköiseltä.
-Nyt kyllä on selvää, että tämä poliittinen puoli tulee painamaan enemmän kuin aikaisemmin. Lipponen muistutti, että EU-maiden päämiehistä koostuvassa Eurooppa-neuvostossa eli huippukokouksessa aivan selkeä enemmistö on joko konservatiiveja tai liberaaleja. Hän piti mahdollisena että komission liberaaleja tai konservatiiveja edustava puheenjohtaja tulee jostain pienestä maasta.

Lipponen sanoi haluavansa jatkaa eduskunnan puhemiehenä, mikäli EU:sta ei sopivia tehtäviä löydy. Sen sijaan SDP:n puheenjohtajana jatkamiseen hän ei halunnut ottanut kantaa. Haastattelussa kuitenkin viitattiin Lipposen Apu-lehteen kirjoittamaan kolumniin, jossa hän totesi, että "se vaihe on lähellä jolloin on väistymisen aika".
-On aivan selvää, että tällä iällä pitää ajatella sitäkin, että väistyy ainakin jostain tehtävästä. Lipponen sanoi kuitenkin tekevänsä töitä täysillä ja olevansa motivoitunut mahdollisesti Euroopassa aukeneviin tehtäviin. Hän sanoi, ettei aio kampanjoida, mutta vastaa niihin kutsuihin joihin puhemiehen tehtävien häiriintymättä voi. "Epävirallisena ehdokkaana" hän aikoo osallistua eurooppalaiseen keskusteluun.

Osanotto Konginkankaan uhreille

Oslossa eilen työmatkalla ollut Lipponen esitti syvimmän osanottonsa Konginkankaan bussiturman uhreille. Hän muistutti tapahtuman koskettavan suoraan ja välillisesti tuhansia ihmisiä, ja kiitti pelastus- ja sairaalahenkilökuntaa sekä viranomaisia, jotka ovat antaneet panoksensa onnettomuudessa.

Anneli Jäätteenmäen (kesk.) perjantaina päättyneeseen oikeudenkäyntiin Lipponen ei halunnut ottaa kantaa. Hän sanoi kyseessä olleen aivan normaali oikeusprosessi, johon hän ei ole millään tavoin osallinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot